Vijesti / Ostalo

Porezna "časti"

Jednima nagrada, drugima kazna: Građani inspektori u lovu na 20 tisuća kuna

Pravila igre su jednostavna: Morate prikupiti 20 računa. I moraju biti plaćeni gotovinom. I tako možete zaraditi, budete li naravno sretne ruke 5, 7, 10 ili čak 20 tisuća kuna

Pitate se kako zaraditi dodatnih čak 20 tisuća kuna? Evo odgovora: Porezna uprava ponovno je u lovu na one koji ne prijavljuju porez.

Ovog puta inspektori mogu biti i građani. A za svoj će trud biti nagrađeni.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Iz svakog računa odvaja se dio za financiranje zajedničkih potreba, za znanje i budućnost, za zdravlje i sigurnost. Zato kod svakog plaćanja tražim račun. Jer bez računa se ne računa", isječak je kampanje Porezne uprave koja je u  jeku turističke sezone, dobila nastavak. Novčanom nagradom Porezna nagrađuje građane za prikupljanje računa.

Iako se u državnu blagajnu već u prvom tromjesječju ove godine slilo oko tri posto više novca od poreza, čini se da u Ministarstvu finacija smatraju da još postoji siva zona.

"Pošteno zarađen novac građana namijenjen za zdravstvo, školstvo i sigurniju budućnost pojedini obveznici i dalje zadržavaju samo za sebe, stoga pozivamo građane da i dalje traže i uzimaju račune", poručuju iz Minsitarstva.

Pravila igre su jednostavna: Morate prikupiti 20 računa. I moraju biti plaćeni gotovinom. I tako možete zaraditi, budete li naravno sretne ruke 5, 7, 10 ili čak 20 tisuća kuna.

A kako znati je li račun u sustavu PDV-a? Ako račun ima uredan JIR kod, od jedne limunade koja košta 14 kuna, gotovo 5 kuna ide u državnu blagajnu.

Ugostitelji već dulje apeliraju da je taj porez od 25 posto previsok.

"Kada mi pribrojimo porez na potrošnju na 25 posto još 3 posto, da je to 28 posto što nema nitko u Europi. Sve ostale naše konkurentske zemlje imaju do 10 posto", upozorava predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja Marin Medak.

Isto misle i građani koje mogućnost dodatne zarade, naravno, veseli.

Jednima nagrada, drugima je kazna, ali zakon se ipak poštovati - mora.


Izdvojeno

Reci što misliš!