Vijesti / Ostalo

cjelokupan urod već unaprijed prodan

U Baranji otvoren novi plastenik za hidroponsku proizvodnju povrća

U Baranji otvoren novi plastenik za hidroponsku proizvodnju povrća

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić otvorio je u Baranji novi plastenik za hidroponski uzgoj paprike i rajčice tvrtke Dalis d.o.o. u selu Gajić u Osječko-baranjskoj županiji.

Novi plastenik ukupne je površine od 11.774 metara kvadratnih čime je, uz već postojećih 15.000 metara kvadratnih plastenika, zaokružena hidroponska proizvodnja visoko kvalitetnog povrća. Godišnja proizvodnja ove tvrtke iznosi 800 tona, a prodaja svih proizvedenih količina povrća je ugovorena za ovu i iduću godinu. Tvrtka ima dvije specijalizirane trgovine u Osijeku gdje prodaju svoje proizvode, koje nazivaju "tržnica u trgovini", a povrće na tržište plasiraju i preko dvije hrvatske tvrtke. Od povrća najviše proizvode paprike i rajčice, ali i druge povrtlarske kulture kao što su krastavci, kupus, zelena salata i lubenica.

Projekt tvrtke Dalis iz Gajića sastavljen je od 10 proizvodnih lađa i jedne tehnološke lađe koje zajedno čine jednu cjelinu, te je opremljen najnovijom opremom i objektima za plasteničku proizvodnju. Nositelj projekta je najmlađi sin obitelj Filakov, zbog čega je tvrtka ostvarila 70% potpore iz Programa ruralnog razvoja RH, a projekt je sufinanciran sa 7.440.000 kuna iz operacije 4.1.1. „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ za sektor voća i povrća, te je do sada isplaćeno 3.556.755 kuna. Zahvaljujući novoj investiciji tvrtka će zaposliti 7 novih djelatnika.

RTL ANALIZA Što jedemo i kupujemo? Voće iz Afrike jeftinije od hrvatskog! Istražili smo koje je zdravije

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


 
„Ova vrijedna baranjska obitelj pravi je primjer kako se u malom selu, od svega dvjestotinjak ljudi, može razviti uspješan biznis, zaposliti lokalno stanovništvo i oplemeniti cjelokupan ruralni prostor“ - izjavio je ministar Tolušić te ponovio „Upravo je to cilj našeg Programa ruralnog razvoja, iz kojeg je u Osječko-baranjskoj županiji ugovoreno preko 1,5 milijardi kuna potpore projektima, a ova je investicija dio te dobre statistike.“


Izdvojeno

Reci što misliš!