Vijesti / Ostalo

Krenulo je ludilo

Počelo 'ljetno sezonsko sniženje': Istražili smo koliko je šoping doista jeftiniji!

Istražili smo koliko smo doista bliže europskim i svjetskim sniženjima

Vjerojatno ste u posljednje vrijeme već primijetili da su cijene po trgovačkim centrima snižene, no, tek od danas službeno kreće ljetno sezonsko sniženje koje ima svoja pravila.

Iz godine u godinu izlozi su prekriveni sve većim i privlačnijim natpisima popusta. Gotovo da nema trgovine u Hrvatskoj bez crvenih oznaka i riječi od kojih krv u žilama teče brže, a zbog kojih se tim istim tempom prazne i novčanici.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Stiglo je doba godine kada je teško ući u neki šoping centar, a izići praznih ruku. Pa makar ništa i ne trebali.

Kupuju li Hrvati na sniženjima?

"Došla sam s mamom na kavu, ali onda smo vidjele popuste pa smo i došle. Kupile smo haljine i neke traperice", kazala je Ivona Štiberc iz Rijeke.

A sniženja su za svačiji džep - od 20-ak kuna za majicu, do primjerice 700 za torbu. Gotovo svi koji su nešto kupili, zadovoljni su uštedom.

"Suknju na 70 posto, donje rublje na 50 posto", rekla je Josipa.

"Ima, može se naći. Možda nema svih brojeva jer ljudi odmah sve pograbe, ali ok", kazala je Ana Štorga.

Trgovci crvene naljepnice odavno postavili

A konačno možemo biti zadovoljni i što su došla vremena u kojima ne moraju baš svi paziti na svaku kunu.

"Trenutno kod mene ništa nema sniženja. Aha bez sniženja ste kupili? Bez. Kako to? A ne trebam sniženje. Šta da vam kažem", rekao je Stipe Candrun iz Ogulina.

Iako danas službeno počinje shopping manija, trgovci su crvene naljepnice već odavno postavili.

"Krenulo je od 11.6., pa evo do danas, danas je krenulo sale i to je to. Razlikuju li kupci ta dva pojma ili je njima bitno samo da je sniženo? Bitno da je sniženo, da se istakne crvena cijena i što veće sniženje to bolje naravno", istaknula je voditeljica poslovnice, Ana Črček.

Kupci već znaju što ih očekuje

Jer prema zakonu to mogu i izvan ovih 60 dana sezonskog sniženja, samo ga moraju označiti kao akciju, popust ili rasprodaju. Od uvođenja ovog zakona 2015., kupci već znaju što ih očekuje.

"Prema praksi zadnje 2 do 3 godine, vidimo da ti prometi u trgovini za vrijeme sezonskih sniženja rastu i do 30 posto više, znamo da je 7. i 8. mjesec velika turistička sezona tako da dio tih brojki odlaze na turizam, ali svakako i sezonska sniženja uzimaju dio kolača", kazala je direktorica Sektora za trgovinu HGK, Tomislava Ravlić.

A i prednjačimo u susjedstvu. U Sloveniji sniženja kreću tek 2. ponedjeljka u srpnju, a u Italiji svaka pokrajina ima svoja pravila. Iz HGK tvrde i da smo u praksi sve bliže velikim europskim i svjetskim sniženjima, no trgovce na to ne obvezuje nikakav zakon, već samo poštena trgovačka praksa.

Većina kupaca pozdravlja ono što vidi u dućanima, zadovoljna je, ali često imamo priliku čuti da se kupci osjećaju prevarenima. 

No, kupci se često žale

Gošća RTL-a Danas bila je Dijana Kladar iz Saveza udruga za zaštitu potrošača. Ona je istaknula kako se kupci najčešće žale na činjenicu da trgovac neposredno prije sniženja digne cijenu proizvoda i onda ju spušta.

"Također, kažu da im često trgovci kažu - ne možete vratiti proizvod kojeg ste kupili na sniženju. To nije istina, imate potpuno sva prava kao i da ste kupili robu u redovitoj prodaji. Isto tako, kad vam vraćaju novac u slučaju da nešto nije u redu s proizvodom, onda vam vraćaju novac po onoj cijeni koju ste kupili u trgovini, a ne višoj cijeni", istaknula je Kladar i dodala kako potrošači često ne znaju da kad kupuju robu u recimo shopping centru, da ne mogu vratiti proizvod ako im recimo ispadne preskup.

"No, to pravo imaju u online prodaji. Ono što je činjenica, trgovci često daju mogućnost iako nije propisana po zakonu. Daju mogućnost potrošačima da vrate proizvod u određenom roku. Što se tiče vraćanja proizvoda trgovci daju puno veća prava nego što su propisana zakonom. Čak u nekim dijelovima imamo veći standard prava nego u drugim državama Europske unije", kazala je Kladar. 

Za kraj je poručila da ukoliko trgovac označi da je sniženje 70 posto, a u trgovini postoji samo jedan proizvod po toj cijeni, to se može prijaviti inspekciji koja će to dodatno istražiti. 

 


Izdvojeno

Reci što misliš!