Vijesti / Ostalo

Opasno za zdravlje

Nakon rekordnog lipnja slijede nove nepogode! Stiže toplinski udar, ali i grmljavinski pljuskovi

Ohlađenje nije na vidiku jer će toplinski val zahvatiti cijelu Hrvatsku

Pred Hrvatskom je novi toplinski val. Iako će temperature rasti u cijeloj Hrvatskoj, najtoplija će biti Dalmacija. S porastom temperatura povećava se rizik za zdravlje ljudi, a bit će i opasno zbog velike sparine zbog koje su moguće i iznenadne oluje.

Jedino pravo osvježenje je u moru, no i tada treba izbjegavati najjače sunce. No temperature će idućih dana opet rasti. "Na more što više ujutro ranije i popodne iza 17 kad je manje sunce, popodne klima na najjače i nema druge", rekla je Katarina iz Splita.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Malo u more, malo na kavu, samo puno voća i tekućine i zaštitni faktor. I to je to", rekla je Martina iz Splita. I prošli tjedan u Splitu je već zabilježeno više od 36 celzijevih stupnjeva, u ponedjeljak se očekuje 33, a u utorak Split će grijati još dva stupnja više.

"Upozorenja o opasnosti za zdravlje neki uopće ne poštuju"

Upozorenja o opasnosti za zdravlje neki uopće ne poštuju. "Došli smo s kruzerom, pa moramo iskoristiti priliku razgledati grad, ali tu je voda, lepeza I šešir", izjavila je Ana iz Španjolske.

Neki moraju i raditi, a od vrućine prodavačima teže pada što nema kupca na tržnici. "Meni uopće nije tu vruće. Ja sam radio na 65 u Iraku tako da mi je to sad ovdje je grozno, ali nije neizdrživo", kazao je Marin Domjanović, prodavač na tržnici.

"Pijem dosta vode, krijem se u hladu. Sad popodne ne mogu izaći usred polja dok vani ne zađe sunce, tek onda mogu disati u 9 kad se malo ohladi", rekla je Marija Šiljić, prodavačica na tržnici.

Ohlađenje nije na vidiku jer će toplinski val danas zahvatiti cijelu Hrvatsku. Ispred nas su opasno vrući dani, ali i teške tople noći kada će biti jako teško rashladiti se.

Lipanjski rekordi

RTL-ova meteorologinja Željka Pogačić je u RTL-u Danas jučer kazala da podaci pokazuju da će ovaj lipanj biti jedan od najtoplijih u povijesti meteoroloških mjerenja. Najtopliji gradovi bili su Knin s 38 stupnjeva i Hvar kojeg je topla fenska bura, dan nakon rekorda u Kninu, smjestila na sam vrh lipanjskih rekordera. Najjači udar vjetra bio je u petak u Makarskoj gdje je izmjeren udar od 144 kilometara na sat. 

Danas na kopnu vruće

U srpanj ulazimo s vedrinom, a na kopnu će danas biti i malo toplije jutro. Najniža temperatura bit će od 15 do 19 stupnjeva, a nakon 8 sati posvuda će biti iznad 20. Na moru će tada biti već vrlo vruće, a ugodu će donositi samo slab burin. 

Poslijepodne će danas u središnjoj Hrvatskoj biti vrlo vruće s najvišim temperaturama oko 35 stupnjeva, a na sisačkom i karlovačkom području moguće je i nekoliko stupnjeva više. U zapadnijim će predjelima nebo prekriti visoki tanki oblaci, ali kiše neće biti, a puhat će slab jugozapadnjak. 

U Slavoniji, Baranji i Srijemu poslijepodne će biti vedro i još toplije. Temperature će porasti na oko 34 stupnjeva Celzijevih. Neće biti vjetra i bit će neugodno sparno. 

U Dalmaciji vedro i vruće

U Dalmaciji popodne će biti bez promjene. Vedro i vruće uz 31 do 34 stupnja i slab maestral. U unutrašnjosti će se temperature penjati i do 35 stupnjeva. 

Na sjevernom Jadranu i u gorju bit će pretežno sunčano uz nešto visokih, tankih oblaka. Uz obalu vruće, oko 30 stupnjeva uz slab vjetar s mora. U unutrašnjosti Istre i Gorskom Kotaru bit će vjetrovito s temperaturom od 32 do 35 stupnjeva. 

Jadran ulazi u novi toplinski val koji će u južnoj Dalmaciji potrajati do vikenda. Na sjevernom će dijelu Jadrana u srijedu zapuhati bura i time ublažiti vrućinu. Na Kvarneru je moguć i poneki pljusak. 

Grmljavinski pljuskovi u utorak i srijedu

Vrućinu i sparinu će u utorak poslijepodne i u noći na srijedu u zapadnijim i gorskim predjelima prekinuti lokalno jači grmljavinski pljuskovi i sjeverac. Na kopnu od srijede ponovno malo niža temperatura, a od četvrtka će tako biti i u Slavoniji i Dalmaciji. No, neće biti posve stabilno.   

S novim toplinskim valom slijede i upozorenja DHMZ-a. Umjerena do visoka opasnost za zdravlje kod osjetljivije populacije, ponajprije starijih i male djece, danas u cijeloj Hrvatskoj. U Primorju većinom zbog toga što je noć bila topla, a u središnjim predjelima zbog iznimno visoke poslijepodnevne temperature, koja na karlovačkom i sisačkom području može biti i iznad 36 stupnjeva.


Izdvojeno

Reci što misliš!