Vijesti / Ostalo

mjere opreza

Munje, gromovi, oluje: Donosimo savjete kako se zaštititi od opasnih vremenskih nepogoda

O posljedicama oluje, ali i savjetima kako se ponašati tijekom nevremena koja su česta upravo u ovo doba godine, pročitajte u nastavku.

Nebo su u Hrvatskoj isparale munje praćene grmljavinskim nevremenom. Sve to izgleda predivno samo kroz objektiv fotoaparata i iz udobnosti doma, no čak i u zatvorenom može predstavljati opasnost. Tako je, primjerice, u zagrebačkoj Dubravi, unatoč gromobranu, udar munje zapalio krovište kuće.

O posljedicama oluje, ali i savjetima kako se ponašati tijekom nevremena koja su česta upravo u ovo doba godine, pročitajte u nastavku.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Jaka kiša u gotovo čitavoj središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji poplavila je ulice. Padalo je s neba, vraćalo se iz zemlje. Smrskani automobili u Osijeku. Tuča u Sisku. Zagrebački vatrogasci imali su preko 30 intervencija.

"Najviše se radilo o ispumpavanju prostora zbog velike oborine, zbog neprotočnosti vode to su uglavnom stambeni objekti", rekao je Igor Župančić, zapovjednik smjene JPV Zagreb.

Iako situacija nije bila ozbiljna kao prije mjesec dana kada su letjeli i krovovi sa zgrada, jednoj kući jučer je krov ipak stradao. Zbog udara munje izgorilo je potkrovlje, unatoč gromobranu. Vlasnici još uvijek u šoku nisu htjeli govoriti.

"Ta energija oslobođena udarom groma je očigledno toliko jaka da se ona ne može sprovesti sva pomoću gromobrana, pa uvijek se negdje izaziva neki kratki spoj, nekakvo iskrenje", izjavio je Župančić.

Otvorena osječka Kopika
danas moguće nevrijeme Ljeto kalendarski stiglo, što očekivati? Sljedeći tjedan vrućine, a onda...

Prema zakonu, gromobran koji bi munju trebao privući i odvesti u zemlju, moraju imati svi objekti. No u praksi mnogi ih nemaju, mnogi nisu dobro provedeni, a ovaj primjer pokazuje da niti oni ispravni ne štite sto posto.

"Mi smo imali takve slučajeve na našim mjerenjima na meteorološkim tornjevima ako vam to udari sva oprema vam je uništena", rekao je Branko Grisogono sa Prirodoslovno matematičkog fakulteta.

Vlasnici koji su unaprijed osigurali nekretnine i pokretnine, za nevremena ne moraju brinuti. No većina to ne čini, pa štetu moraju platiti sami, a i prilikom osiguranja treba biti oprezan.

"Nije to varijanta 'all risk', pa kad dođe voda ti si od svega osiguran, nego treba pročitati ona sitna slova opće i posebne uvjete osiguravatelja i tada se osigurati po nekoj logici jer na vrh brda recimo nema smisla da se osiguravate od poplave", izjavio je Mihael Hribar, stručnjak za naknadu štete.

Da su jučerašnje munje i gromovi mogli izazvati mnogo strašnije posljedice, smatra profesor s PMF-a.

"Temperature više nego što je na Suncu. Temperatura pri tome može biti preko 20 tisuća stupnjeva i to je ono što ubija", izjavio je Grisogono i dodaje:

"Nije dobro ići pod drvo, kišobran ne pomaže, ne vrijedi leći na tlo, ne pomaže dobra izolacija odjeće i obuće. Čim se čuje sijevanje i pucanje treba se zakloniti ili u auto ili u kuću."

Da ova oku atraktivna pojava nije bezopasna svjedoči i tragedija iz Zenice. Petorica lovaca nalazila su se na traktoru kada je u njih danas popodne udarila munja. Jedan od njih je poginuo.


Izdvojeno

Reci što misliš!