Vijesti / Ostalo

Zaradili 1,1 milijardu kuna

OBŽ napredovala čak 14 mjesta po neto dobiti poduzetnika

OBŽ napredovala čak 14 mjesta po neto dobiti poduzetnika
Davorin Visnjic/PIXSELL

Česte crne vijesti kad su u pitanju Slavonija i Baranja često nisu praćene konkretnim pokazateljima već su bazirana na paušalnoj procjeni. U tom svjetlu, FINA je danas objavila vrlo zanimljive statističke podatke za 2018. godinu.

Tako se Osječko-baranjska županija prema neto dobiti tvrtki svrstala na visoko šesto mjestu na razini Republike Hrvatske. Napredak je to od čak četrnaest mjesta u odnosu na 2017. godinu kad je OBŽ bila na pretposljednjem dvadesetom mjestu.

Ukupno registriranih poduzetnika bilo je 5.551, a zaposlenih osoba 41.473 što je ukupno sedmi rezultat u Hrvatskoj na razini županija uključujući i grad Zagreb koji je uvjerljivo prvi prema svim pokazateljima. Ujedno, to je nešto više od 400 novih tvrtki i više od 2000 novozaposlenih osoba.

potporeruralniturizam
STATISTIKOM PROTIV MEDIJSKOG SENZACIONALIZMA OBŽ: Stvarna slika Slavonije i Baranje drugačija od one u medijima

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Poduzetnici u OBŽ ukupno su uprihodovali 28,5 milijardi kuna, a njihova neto dobit nakon oporezovanja iznosi 1,08 milijardi kuna. Prva po dobiti je NEXE GRUPA d.d. iz Našica.

Bitno je reći kako izneseni prikaz poslovanja poduzetnika po županijama ublažava činjenica da se stvarna aktivnost poduzetnika ostvaruje na području širem od njihova administrativnog sjedišta u određenoj županiji.

Ovi podaci pokazatelj su gospodarskog napretka, ali treba reći kako zabrinjavaju rezultati ostalih slavonskih županija koje su unatoč pozitivnoj neto dobiti tvrtki, ipak svrstane u drugu polovicu poretka. Tako je Vukovarsko-srijemska županija 15. mjestu, Brodsko-posavska na 17., Virovitičko-podravska na 18. i Požeško-slavonska 19. mjestu. Sve one doživjele su pad u odnosu na 2017. godinu.

Cjelokupne rezultate svih županija pogledajte OVDJE.


Izdvojeno

Reci što misliš!