Vijesti / Ostalo

Gorući problem

Muke po hrvatskoj građevini: Posla ima, novca ima, ali radnika nigdje. Ipak, ministar Štromar ima plan

Hrvatska udruga poslodavaca apelira na Vladu da ukine kvote, ali ministar graditeljstva ima drukčiji plan

Posla ima, novca ima, ali radnika nigdje. Tako bi se mogao sažeti gorući problem nedostatka radnika usred turističke sezone, koji se prelio i na građevinski sektor. 

Domaćih graditelja nema, a kvote za uvoz stranih radnika gotovo su popunjene. Hrvatska udruga poslodavaca apelira na Vladu da ukine kvote, ali ministar graditeljstva ima drukčiji plan.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Vratite se kući i bit će dovoljno radnika", poruka je ministra graditeljstva Predraga Štromara na problem nedostatka radne snage s kojim se uoči sezone suočavaju poslodavci u graditeljskom sektoru. 

"Moj glavni cilj je da se povećaju plaće i da se vrati oni koji su iz Hrvatske otišli. Od 2008. do danas. Vratite se natrag. Osigurajmo im dobre uvjete", kaže Štromar.

Graditeljski se sektor oporavio i novca ima, rekao je ministar i apelirao na poslodavce da povećaju plaće. No...

"Ne može se samo tako preko noći povećati plaća a da to građevinartvo i projekti ne osjete", odgovara ministru Željko Pecakpredsjednik Hrvatske udruge proizvođača fasadnih sustava

Već su povećavali plaće i to za 15 posto. Ali, kažu, niz je problema, od državnih nameta do nelojalne konkurencije.

U tvrtki Mirka Fabijaneca na tri domaća radnika radi jedan stranac. I bez njih se, kaže, ne može. A problem će biti sve veći, napominju poslodavci, jer sustav nije dobro posložen.

"U srednjoj školi vi nemate zanimanje fasader. Dakle, kratkoročno prekvalifikacija. A dugoročno bismo trebali raditi na tome da uvedemo zanimanje fasader u srednje strukovne škole", smatra Pecak.

Četiri tisuće radnika nedostajat će već na jesen kada počinje graditeljska sezona. Pa iz Hrvatske udruge poslodavaca traže od Vlade hitno otvaranje tržišta i ukidanje kvota za uvoz stranih radnika. Iako kažu da je uvoz stranaca samo gašenje požara. >

"Stranci su skuplji, neizvjesniji, vi za njih morate graditi i stanove. I sasma drugu infrastrukturu koju mi za naše ljude ne trebamo", kazao je Mirko Fabijanec iz Udruge poslodavaca graditeljstva.

Radije bi zaposlili domaće radnike, ali izbora nemaju. Jer matematika je jednostavna.

Prosječna plaća u ovom sektoru sada je između pet i pol i šest tisuća kuna. U Njemačkoj je to puta tri - oko 15 tisuća kuna. Želja je da hrvatska prosječna plaća za graditelje bude oko sedam i pol do osam tisuća kuna. 

Što je i dalje upola manje novca nego što ga građevinski radnici mogu zaraditi u zemljama Europske unije. Ali ministar hrvatskim povratnicima nudi još bolji paket:

"Ponudite mu toliko novaca koliko mu je dovoljno da ovdje dobro živi. A mi ćemo pripremiti uvjete. Ako treba, novi stan, osnovati dom, to ćemo riješiti subvencijama ili poslom". 

Možda bi za početak ipak trebalo pokušati zadržati one koji još nisu spakirali kofere.


Izdvojeno

Reci što misliš!