Vijesti / Ostalo

za poboljšanje kvalitete života

Grad i Županija traže 5 milijuna kuna državnog novca za borbu protiv komaraca

Grad i Županija traže 5 milijuna kuna državnog novca za borbu protiv komaraca
Robert Anic/PIXSELL

Grad Osijek suočen je s jednom od najintenzivnijih zabilježenih najezdi komaraca.

Iako su preventivne mjere tretiranja ličinki ranije tijekom godine odrađene na cjelokupnom području pod nadležnošću Grada Osijeka, a trenutno se adulticidni tretmani pojačanim intenzitetom obavljaju sukladno preporukama Zavoda za javno zdravstvo, količina komaraca koji dolijeću iz netretiranih područja izvan granica Grada Osijeka je i dalje alarmantna, što potvrđuju zadnja mjerenja koja kažu da gotovo 80% komaraca u Osijeku čine tzv. „poplavni komarci“.

Sukladno trenutnoj situaciji i činjenici da sve mjere koje Grad Osijek u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti provodi nisu dovoljne, Boris Piližota, zamjenik gradonačelnika, inicirao je danas radni sastanak s Ivanom Anušićem, županom Osječko-baranjske županije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nakon analize trenutne situacije na terenu, do sada učinjenog i projekcije potrebnih mjera i činidbi, zamjenik gradonačelnika i župan zaključili su da situacija na terenu zahtijeva hitnu reakciju u smislu proširenja pojasa tretiranja komaraca i stoga uputili zajednički poziv Andreju Plenkoviću, predsjedniku Vlade Republike Hrvatske, za pomoć u provođenje mjera dezinsekcije na području Osječko-baranjske županije.

"Na područu Osječko-baranjske županije godinama se nosimo s problemom najezde komaraca, a naročito na poplavnim područjima županije kao što je primjerice područje Kopačkog rita. Poplavno područje Drave i Dunava na površini od približno 30.000 hektara (izvor: Hrvatske vrste) - dizanjem razine voda stvara velike povšine koje postaju intenzivna Legla komaraca. Primjerice, samo područje Parka prirode Kopački rit, čini 37 % poplavnih područja Osječko-baranjske županije. Bez sustavne i kontinuirane kontrole komaraca na cijelom području Osječko-baranjske županije te tretiranja komaraca u njemu, nema kvalitetnog rješenja suzbijanja komaraca kako u Osijeku, tako ni na osječko-baranjskom prostoru u cjelini. Budući da se glavnina spomenutih poplavnih površina i kanalske mreže ne 1nalazi na području Grada Osijeka, slobodni smo zamoliti Vas da se konkretnije uključite u rješavanje ove zajedničke javnozdravstvene problematike", stoji u uvodu dopisa koji zajednički potpisuju Grad i Županija.

U nastavku dopisa navodi se kako Grad Osijek zauzima svega 6% poplavnih površina na kojima su u cijelosti ove godine odradeni larvicidni tretmani sukladno preporukama Zavoda za iavno zdravstvo OBŽ. Dostavljena izvješća službe monitoringa Zavoda za javno zdravstvo OBŽ ukazuju na prisutnost više 80% poplavnih komaraca u trenutnoj populaciji na područu Osijeka što jasno ukazuje na uzrok trenutne situacije i izvorište istih sa kojih kao dobri letači migriraju i do 35 km.

Navodi se i kako je kvaliteta života ljudi i životinja od travnja do listopada narušena, pa primjerice krave u tom razdoblju daju manje mlijeka. Osim toga, ovakve najezde utječu i na razvoj turizma.

komarci
neizdrživa situacija u prigradskim naseljima Stanovnici Tvrđavice i Podravlja zbog komaraca prijete prosvjedima: ''Ovakvu invaziju ne pamtimo''

Grad Osijek je u ovoj godini za tretiranje komaraca namjenio 3 milijuna kuna, dok ostali gradovi i općine na području županije ili ne odvajaju sredstva uopće za ovu namjenu ili su ona premala za kvalitetnu borbu.

"Ranijih godina na području županije zabilježena je i prisutnost tigrastog komarca što trenutno znaći potencijalnu opasnost za pojavom i prijenosom ZIKA i drugih virusa", kaže se u dopisu i u nastavku se traže konkretne mjere od Vlade RH.

"Slijedom navedenog molimo financijsku pomoć iz Državnog proračuna za 2019. godinu u iznosu od 5.000.000,00 kuna koja će se doznačiti Osječko-baranjskoj županiji te provedbu mjera dezinsekcije odraslih komaraca na podruiju Osječko-baranjske županije sukladno programima mjera kontrole komaraca dostavljenim jedinicama lokalne samouprave, kao i pripremu budućih larvicidnih tretmana u slučaju novih povećanja vodostaja rijeka Drave i Dunava tijekom 2019. godine. Ponavljamo da ćemo smanjenjem broja komaraca na području županije poboljšati kvalitetu života stanovnika, smanjiti utjecaj komaraca na prinose u stočarstvu, a naročito smanjiti njihov utjecaj na razvoj tuizma županije. Smanjenje broja komaraca na području županije zasigurno bi se umanjili rizici i izgledi za pojavom i prijenosom virusa kao izrazitog javnozdravstvenog problerna," stoji na kraju samog dopisa.


Izdvojeno

Reci što misliš!