Vijesti / Ostalo

geostrateški položaj ključan

Kinezi se vratili: Ulaganje u Zračnu luku Osijek sve izglednije!

Kinezi se vratili: Ulaganje u Zračnu luku Osijek sve izglednije!
Davor Javorović/Pixell

Nakon manje od dva mjeseca od njihovog posljednjeg posjeta, predstavnici kineskih investitora vratili su se u Zračnu luku Osijek i zatražili dodatne informacije o mogućnostima ulaganja.

U odnosu na prvi posjet u travnju, potencijalne investitore iz Kine danas su posebno zanimale mogućnosti proširenja zone Zračne luke Osijek na okolna zemljišta, te izgradnji logističkog središta u neposrednoj blizini aerodroma: "Jako smo zainteresirani i mislimo kako je ovo odlično mjesto za logistički centar i da možemo razraditi daljnju suradnju na području zračne i riječne luke. Iznimno smo zadovoljni brzom reakcijom lokalnih i državnih vlasti i bez obzira koju informaciju smo tražili, bili su vrlo susretljivi," rekla je kineska poduzetnica Jian Yu.

Na pitanje novinara što dalje, Yu rekla kako će razgovarat o mogućim oblicima suradnje, te se nadaju kako će postići dogovor i da će na kraju ojačati dvaju gospodarstava.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Više informacija o današnjem sastanku iznio je Osječko-baranjski župan Ivan Anušić koji je naglasio kako je predmet razgovora bila koncesija na 250 hektara zemljišta pokraj zračne luke, a koja je u državnom vlasništvu pa će cijeli posao preći u nadležnost državnih službi, a koje su već dale svoju načenu suglasnost.

"Smatramo kako Zračna luka ima velik potencijal i do sad nije bila iskorištena na adekvatan način i imamo strašno puno prostora za širenje kako prostorno tako i u smislu poslova koji se mogu obavljati", rekao je Anušić.

Investitore iz Kine Zračna luka zanima i kao putnička i kao cargo luka uz gradnju logističkih centara.

"Prilika je to za proširivanje poslovanja i djelatnosti poput Centra za obuku pilota, servisa zrakoplova i sve ono drugo što se ovdje može napraviti, ali i na turističku ponudu", rekao je župan Anušić.

Istaknuto je jedan od najvažnijih razloga zašto su Kinezi zaniteresirani za samu Zračnu luku njezin geostrateški položaj u neposrednoj blizini autoceste, odnosno koridora 5C koji bi se u budućnosti treba protegnuti do Budimpešte i luke Ploče. Tu je i riječna luka, ali i željeznički koridor, a sami Osijek je u trokutu između Srbije, Mađarske i BiH što ga čini idealno pozicioniranim za ovakav tip poslovanja.

"Infrastruktura postoji, ali ju naravno treba doraditi. Tako bi se za prihvat najvećih teretnih zrakoplova morala produžiti i pista, za što mogućnosti već postoje", zaključio je Anušić. 

Tako bi se pista, koja je već duga dva i pol kilometra i široka 45 metara, morala produžiti za dodatnih 700 metara što je definirano u prostornom planu.

"Kod kineskih investitora pobudio se ogorman interes i očekujemo još neke posjete ljudi iz grupacije gospođe Yu. Oni imaju veliki interese da osim cargo prometa ovdje razviju i neke druge djelatnosti. Stvari se miču s mrtve točke i stvari idu prema naprijed", rekao je predstavnik promotora, gospodin Rendulić i dodao kako slijedi prismo namjere kineskih investitora prema Vladi.


Izdvojeno

Reci što misliš!