Vijesti / Ostalo

mađarima ovo nije prvi put

Anušić oštro reagirao na kartu "velike Mađarske" i otuđivanje Baranje

Anušić oštro reagirao na kartu
Twitter

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić oštro je reagirao na objavu ureda za međunarodnu komunikaciju mađarske Vlade, a u sklopu koje je prikazana karta na kojoj je dio teritorija Republike Hrvatske pridružen Mađarskog.

"Kao župan Osječko-baranjske županije odgovoran sam za županiju koju vodim i sve njene teritorijalne dijelove. Stoga smatram nužnim istaknuti da je neprihvatljiva službena objava ureda za međunarodnu komunikaciju mađarske Vlade kojom se promoviraju aspiracije na teritorij Republike Hrvatske, pa tako i na područje Baranje kao dijela Osječko-baranjske županije. Iskrivljavanjem povijesnih činjenica i promoviranjem narativa „otuđenog teritorija“ stvara se ozračje animoziteta između dviju susjednih zemalja, a prije svega – zatire se nemjerljiv doprinos naših branitelja u Domovinskom ratu koji su branili teritorij Republike Hrvatske, od kojega je upravo Baranja bila osobito pogođena.

Sporna objava – čiji su sadržaj i poruka za svaku osudu – nije iznimka. Prije dvije godine upravo u Baranji svjedočili smo grupama ljudi iz stranke Fidesz koji su za vrijeme turističke manifestacije nosili natpise „Mađarska do Rijeke“ na mađarskom jeziku.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Osječko-baranjska županija velikim dijelom graniči s Republikom Mađarskom i u svom dosadašnjem radu i djelovanju gradili smo korektan odnos kakav priliči susjednim zemljama. Smatram da s ovakvim istupima ured mađarske Vlade dovodi u pitanje dosadašnji odnos i zasigurno nanosi štetu i izaziva nepovjerenje među stanovništvom hrvatske Baranje u kojoj sva manjinska prava uživa mađarska manjina", stoji u objavi Ivana Anušića.

Zanimljivo, osim njegove objave, nitko od najviših državnih dužnosnika, uključujući i predsjednicu i premijera, nisu reagirali na ovu skandaloznu objavu "povijesne" karte Mađarske u sklopu koje je prikazan dio Međimurja, južne Baranje te Kvarnera uz napomenu kako su oni oduzeti Mađarskoj.

Reakciju je uputilo tek Ministarstvo vanjskih poslova koje je prema izjavi Večernjem listu, kontaktiralo Facebook stranicu na kojoj je objavljen sporni sadržaj, a dobili su i uvjerenja mađarske strane kako se ne radi ni o kakvom iskazivanju teritorijalnih pretenzija prema Hrvatskoj, već je sporna fotografija objavljena povodom obilježavanja povijesnog događaja potpisivanja Ugovora iz Trianona, čime je u ovom dijelu Europe okončan Prvi svjetski rat.


Izdvojeno

Reci što misliš!