Vijesti / Ostalo

Vrućine će nas pratiti i tijekom sljedećeg tjedna

Konačno stigle vrućine: Osvježenje tražili od Slavonije do Dubrovnika, plaže se polako pune!

Konačno stigle vrućine: Osvježenje tražili od Slavonije do Dubrovnika, plaže se polako pune!

Nakon što smo prije samo tjedan dana hodali u jaknama, stiglo nam je toplo vrijeme, i prave ljetne temperature nakon izuzetno hladnog svibnja. 

Ovo je prvi vikend u Hrvatskoj u kojem su temperature išle i preko 30 stupnjava. Stoga liječnici ponovno apeliraju na sve građane da se pridržavaju osnovnih pravila. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

S prvim vrućinama započelo je pravo ljeto. U Osijeku su osvježenje pronašli u Dravi. 

"Doša sam tu do kopike do Drave na brčkanje, malo osvježavanje uz pića i naravno dobru glazbu, dobro društvo, najbolje",kaže Marin iz Osijeka.

Voda je, kažu, vrhunska, savršena za rashlađivanje od nesnosnih vrućina. 

 A, unatoč vrućini, na uzavrelom asfaltu zagrebačkih ulica, građani su uživali na otvorenom.  Od vrućina se štite šeširima, hladnim napitcima da ne dehidriraju. 
 Iako su jedva dočekali lijepo vrijeme mnogi bi ipak da vrućine nisu toliko intenzivne. 

A toplinski val tek je krenuo i zahvatio je cijelu Hrvatsku. 

brojni gosti u gradu na dravi Osijek ponovno živi! Obaraju se rekordi u noćenjima. Stigli turisti iz Amerike, Nepala, Walesa, Britanije...

Najviša temperatura danas je zabilježena u Metkoviću i Šibeniku gdje je izmjereno čak 35 stupnjeva. Dva stupnja manje bilo je u Kninu, Pločama i Rabu. Sinj i Lastovo brojili su 32, a Split i Zagreb 31 stupanj. 

Visoke temperature prati i vrlo visok UV indeks, pa oni svjetle puti opekline pri izlaganju suncu mogu dobiti za manje od 10 minuta. 

 "Najbolje da se između 10 i 17 sati uopće ne izlazi na ovu vrućinu, a ako već se izlazi van da se pije stalno po malo tekućine, do 2 - 2 i pol litre tekućine, izbjegavajući alkohol, kofein i zašećerene napitke jer oni pojačavaju dehidraciju", poručuje za RTL Danas, voditelj smjene zagrebačke hitne Mladen Hron.

Vrućine će nas pratiti i kroz sljedeći tjedan. 

"Taj toplinski val je počeo danas i potrajat će cijeli sljedeći tjedan, temperatura će još malo porasti, tako da će biti još više vruće, ali isto tako bit će još više sparno  počevši od sutra jer, će vlaga u zraku rasti. Tako će sutra i u utorak biti prilično sparni, a onda tamo oko srijede bit će podnošljivija vrućina jer će vlaga opet biti nešto manja", govori RTL-ov meteorolog Nikola Vikić Topić.

Iako je u svibnju djelovalo kao da nikada neće, ljeto nam se ipak vratilo, iako u kontinentalne krajeve prie nego na sam jug hrvatske. 

Ipak stiglo je pa su uz domaće i turisti mogli uživati na našim brojnim plažama, a pala su i prva kupanja u moru, te je, barem što se temperatura tiče počela sezona kupanja, doduše nešto kasnije nego inače.

Očekuje se dobra turistička sezona

U svibnju je zbog kiše je sezona započela nešto lošije, no samo u smislu privatnog smještaja, dok je hotelski smještaj bilježio bolju popunjenost nego u isto vrijeme prošle godine.

"Godina je započela sjajno, pogotovo su iznenadili ožujak i travanj, no onda je lošije vrijeme u svibnju malo poremetilo i broj dolazaka i noćenja ovdje na Korčuli", Rekla je za RTL Danas direktorica turističke zajednica Korčula Hana Turudić.

Unatoč tome, očekujemo jako dobru sezonu, bolju nego prošle godine koja je u Korčuli bila rekordna. Korčula je zanimljiva turistima zbog svog jedinstvnog arhitektonskog sklopa, srednjovjekovnog utvrđenog grada. No tu su i naše tradicije koje baštinimo stoljećima, dodaje Turudić.


Izdvojeno

Reci što misliš!