Vijesti / Ostalo

google maps pomaže vozačima

Big Brother na cestama: Snimili smo super kamere koje 'vide' sve, evo gdje su postavljene

Evo kako izgledaju kamere čije fotografije visoke rezolucije o vama mogu otkriti jako puno

24 sata na dan, 365 dana u godini, kad god se vozite autom netko vas promatra. Riječ je o objektivu novih modernih kamera koje policija postavlja uz prometnice, te zbog kojih bi vam mogle stizati uplatnice s kaznama.

Po kiši, suncu, ili magli, objektiv novih prometnih kamera budno vas prati i neće mu promaknuti ako učinite neki prekršaj. Upravo 28 takvih kamera visoke rezolucije postavljeno je diljem Hrvatske, a 59 ih se sada još postavlja. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Gleda se gdje se događa veći broj prometnih nesreća. Onda se ona analizira i na te lokacije se odabiru da se postave kamere da se suzbiju prvenstveno prometne nesreće i da bi se stanje sigurnosti podiglo na višu razinu", kazao je inspektor u Policijskoj upravi zagrebačkoj, Dalibor Majsec

   Kamere će otkriti sve

Prvi zadatak im je provjeriti vašu brzinu. Ali ako vas fotografiraju, kamere će otkriti sve. Jeste li vezani pojasom, registarske oznake i zemlja iz koje dolazite, telefonirate li, tko ste i tko je s vama u autu. U Agenciji za zaštitu osobnih podataka kažu - podaci građana ipak su zaštićeni.

"Građani ne bi trebali biti zabrinuti da će biti manipulacije tim podacima. Zaštita podataka građana je na razini na kojoj je bila i prethodno. Ministarstvo unutarnjih poslova ima pravo prikupljati određene podatke, utvrđivati prekršaje u cestovnom prometu putem tehničkih sredstava", rekao je Mario Milner iz Agencije za zaštitu osobnih podataka. 

   A ni građanima, čini se, budno oko nadzora na cestama, ne smeta.

"Ne. Ne krši privatnost. Svi smo mi u javnom prometu, moramo se znati ponašati, zakon je propisao svoje i mislim da je to odlično", smatra Branko.

"Slažem se, jer ljudi voze i telefoniraju i svašta se događa", rekla pak je Ivanica.

Kazne će stizati brže

Kazne će prekršiteljima stizati brže. Jer nove će kamere u stvarnom vremenu poslati sliku policiji. Iako se stalno premještaju, i nikada ne znate je li kamera u kućištu ili ne, pomoć postoji.

Prije no što krenete na put poželjno je uključiti Google maps aplikaciju. Ona će vam pokazati gdje vas čekaju kamere. Ovisno naravno o tome kojim putem idete. Ali možete vidjeti sve postavljene kamere diljem zemlje.

Projekt postavljanja ovih kamera vrijedan je 75 milijuna kuna. Ukupno će uz prometnice vožnju nadzirati 225 fiksnih kamera.

"Nije cilj represija. Nije cilj kažnjavanje. Upravo je cilj prevencija. Da vozači budu uvjereni ako naprave prometni prekršaj, da će biti uočeni i da će odgovarati", istaknuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović

Jer samo je prošle godine bilo 45 tisuća prekršaja za telefoniranje i nevezivanje, a neki od tih, koliko se god čini benigni, mogu postati kobni. 


Izdvojeno

Reci što misliš!