Vijesti / Ostalo

Svečano obilježena 44. akademska godina Sveučilišta u Osijeku

Svečano obilježena 44. akademska godina Sveučilišta u Osijeku

Visoko školstvo u Osijeku prisutno je već 312 godina, a jučer je u rektoratu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera svečano obilježena 44. akademska godina Sveučilišta.

Diplomu osječkog Sveučilišta tijekom ovih godina s ponosom nosi 76.412 studenata, a status doktora znanosti stekao je 1221 polaznik doktorskih studija.  Na 17 znanstveno-nastavnih i umjetničkih sastavnica osječkog Sveučilišta akademsko obrazovanje stječe oko 18 tisuća studenata kojima je na raspolaganju oko 1900 djelatnika stručnog i znanstvenog kadra.

- Osluškujući potrebe tržišta, u posljednjoj akademskoj godini na našem smo Sveučilištu otvorili osam novih studijskih programa. U sklopu internacionalizacije Sveučilišta, odlučili smo otvoriti i studijske programe na stranim jezicima na Medicinskom fakultetu te Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija – rekao je rektor Sveučilišta J.J. Strossmayer u Osijeku Vlado Guberac.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Rektor je govorio i o izgradnji paviljona Studentskoga doma u Sveučilišnom kampusu, investiciji vrijednoj 170 milijuna kuna te najavio početak druge faze 130 milijuna kuna vrijednog projekta nove sveučilišne knjižnice i multimedijalnoga centra u sklopu osječkog Sveučilišta.

– Osječko Sveučilište jedno je od najbrže rastućih po broju studenata te atraktivnosti i kvaliteti studijskih programa, posebice u STEM području, gdje studijski programu prerastaju u najizvrsnije u Hrvatskoj – rekla je pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Ivana Franić.

Svečanoj sjednici nazočio je i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić koji je istaknuo kako Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera ima jasne i kvalitetne temelje, što je jamstvo kvalitete, kao i da će u idućim akademskim godinama biti prepoznato ne samo u Hrvatskoj, već i šire, u susjednim zemljama.

- Osječko Sveučilište je najvažniji dio u razvojnim planovima Osijeka, Osječko-baranjske županije i istoka Hrvatske. Ulogu Sveučilišta u razvoju gospodarstva, znanosti i kulture definitivno moramo iskoristiti. Samo za primjer, FERIT danas generira puno investicija kroz IT sektor. Županija kao i Grad Osijek izvrsno surađuju sa svim fakultetima, ali upravo suradnja s FERIT-om do sada je rezultirala novim radnim mjestima i vjerujem da će u budućnosti pozicionirati naš grad i županiju kao središte IT sektora ne samo u Hrvatskoj nego i šire – rekao je župan Anušić. 

SiB.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!