Vijesti / Ostalo

STATISTIKOM PROTIV MEDIJSKOG SENZACIONALIZMA

OBŽ: Stvarna slika Slavonije i Baranje drugačija od one u medijima

OBŽ: Stvarna slika Slavonije i Baranje drugačija od one u medijima

Zanimljive statističke podatke poslali su danas iz službe za medije Osječko-baranjske županije. Reagirali su oni na kataklizmičke objave, posebice u nacionalnim medijima, kojima se Slavoniju i Baranju prikazuje kao potpuno opustošenu i gotovo bezvrijedu.

"S obzirom na to da se sve češće čuje u javnosti kako je Osječko-baranjska županija, županija iz koje se statistički iseljava najviše stanovnika i kako smo na samom začelju demografske statistike, donosim vam dostupne podatke Državnog zavoda za statistiku, koje je početkom 2019. godine obradila i Hrvatska gospodarska komora i koji govore o ipak nešto drugačijoj slici Slavonije i Baranje. Izvor za dio podataka je i Izvješće Zavoda za zapošljavanje, Otvoreni proračun RH te županijski proračun Osječko-baranjske županije, a podaci se odnose na mjere za poticanje razvoja županije s ciljem demografskog oporavka", kažu u uvodu svog priopćenja.

Prema dostupnim podacima, stopa pada broja stanovnika izraženija je na području Like, Dalmatinskoj Zagori, Sisačko-moslavačkoj, Vukovarsko-srijemskoj i ostalim slavonskim županijama, a Osječko-baranjska županija se nalazi na jedanaestom mjestu, čime, kako kažu, ne žele umanjiti problem nego ga realno promatrati.

Prema podacima s početka godine, oko 1800 ljudi doselilo se u Osječko-baranjsku županiju koja u odnosu na ostale slavonske županije prednjači po broju useljenih stanovnika. Slijedi Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska, Požeško-slavonska te Virovitičko-srijemska.

U Osječko-baranjsku županiju iz drugih krajeva Lijepe naše uselio se 1165 stanovnika, a iz inozemstva njih 598. Najviše iz Njemačke, Srbije te Bosne i Hercegovine.

"Ove školske godine u osnovne škole u cijeloj Osječko-baranjskoj županiji krenulo je 2565 prvašića što je 135 učenika prvih razreda više nego lani.
Uz maksimalno angažiranje na povlačenju bespovratnih i kreditnih sredstava EU i nacionalnih fondova, što izravno utječe i na angažiranje lokalne građevinske i ostale operative, Osječko-baranjska županija je razvila mnoge vlastite mjere koje utječu na demografska kretanja", dodaju u OBŽ i navode konkretne podatke o mjerama poticaja u proteklom razdoblju:
 
335,6 milijuna kuna odnosno 61,4% izvornog županijskog proračuna osigurano je za projekte, a od toga čak 32% (109 milijuna kuna) namijenjeno je za gospodarstvo i investicije te 25% (83 milijuna kuna) proračuna odnosi se na poljoprivredu, ruralni razvoj i kontinentalni turizam.
• Potpore za poticanje gospodarstva udvostručene su u odnosu na prethodne godine te iznose 8,6 milijuna kuna.
• Osobito velik interes građana postoji za subvencioniranje kamate na stambene kredite u okviru projekta "Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva", što je novi i jedinstveni projekt u Hrvatskoj, gdje Županija sufinancira jedan posto kamata stambenog kredita stanovnicima s područja županije.
Osječko-baranjska županija za obrazovanje iz proračuna izdvaja 25% dok je prosjek drugih županija u RH 16%, za unaprjeđenje stanovanja i zajednice izdvaja najviše od svih županija, čak 10% dok je prosjek u RH 2% te 7% za socijalnu zaštitu što  je 3% više od ostatka Hrvatske.
• Županija odobrava niz potpora za poduzetnike, čak i za početnike, nagradama potiče najbolje poduzetničke ideje, posebna pozornost daje se potporama u poljoprivredi, kontinentalnom turizmu i uopće projektima razvoja ruralnog područja.
• Osječko-baranjska županija prednjači po broju projekata i iznosu sredstva za energetsku obnovu zgrada javne namjene te jedina županija koja je samostalno prijavila projekt Zaželi putem kojeg je zaposleno 46 teže zapošljivih žena iz ruralnih područja naše županije.
• OBŽ je najuspješnija županija po povlačenju sredstava iz programa ruralnog razvoja gdje je u posljednje tri godine za naše poljoprivrednike osigurano miljardu i pol kuna.
• Započete su kapitalne infrastrukturni projekti poput izgradnje I. gimnazije, izgradnje Regionalnog distribucijskog centra, Centra za gospodarenje otpadom te Gospodarskog centra, osigurali smo europska sredstva za projektnu dokumentaciju novog KBC-a Osijek te ukupne investicije na području naše županije iznose gotovo tri milijarde kuna.

Prema informacijama koje su dostavili iz OBŽ, Kapitalni i strateški projekti koje Županija provodi i planira provesti u nadolazećem razdoblju najvećim se djelom financiraju iz sredstava Europskih fondova. Riječ je o velikim investicijama čija realizacija zahtjeva kvalitetnu pripremu i provedbu koja, ovisno o projektu, traje i do nekoliko godina. Tijekom posljednje dvije godine pokrenuti su investicijski procesi u Slavoniji i Baranju čemu u prilog govori i smanjenje stope nezaposlenosti te veća potražnja za radnicima nego prošle godine u isto vrijeme. Naime, u travnju ove godine na Zavodu za zapošljavanje bilježi se 1289 novo prijavljenih nezaposlenih osoba, a u isto vrijeme broj traženih radnika iznosi 1657.

"U Program aktivne politike zapošljavanja (koji se provodi na nacionalnoj razini) samo u prva četiri mjeseca ove godine uključeno je 702 novozaposlenih na području Osječko-baranjske županije, a prema podacima Hrvatske obrtničke komore u posljednjih godinu dana najviše novootvorenih obrta u Hrvatskoj bilježi Osječko-baranjska županija. U travnju prošle godine bilo ih je 3.896, a danas ih je aktivno 4.226, točnije 330 više", zaključuju u OBŽ očito revoltirani, kako smo na početku naveli, napisima u dijelu medija.informiranja javnosti.

Naravno, same statističke podatke uvijek treba uzeti s dozom rezerve jer statistika može biti varljiva, ali su podaci indikativni i pokazuju kako ipak postoji nada za kvalitetan razvoj Osječko-baranjske županije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

SiB.hr

  


Izdvojeno

Reci što misliš!