Vijesti / Osijek

6607 s komercijalno dostupnim 5G

Osijek prvi hrvatski, ali nikako ne i prvi svjetski 5G grad

Osijek prvi hrvatski, ali nikako ne i prvi svjetski 5G grad

"Da je to super, ne bi u Osijek dolazilo prvo", često se može čuti na temu Osijeka kao prvog 5G grada u Hrvata

Kako bi razbili premisu o Osijeku kao gradu pioniru kad je u pitanju 5G, pa možemo reći i premisu o gradu pokusnom kuniću, provjerili smo javno dostupne podatke o postojećim 5G gradovima u svijetu kao i o gradovima koji nisu dopustili izgradnju 5G mreža na svom području.

5g-mreza-6c1100fb52bdd23a2c9c2a
uvođenje nove tehnologije Vlada odlučila: Osijek je prvi 5G grad u Hrvatskoj!

Bruxelles i Ženeva grade 5G mreže

Često su tako spominjani primjer Bruxellesa i Ženeve koji se koriste kao primjeri gradova koji su zabranili 5G na svom području. No, činjenice su potpuno drugačije pa tako niti jedan relevantan svjetski medij ne navodi kako je tomu uistinu tako. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dapače, krajem prošle godine Bruxelles zračna luka je objavila kao u suradnji s Nokiom kreće u gradnju privatne 5G mreže na prostoru zračne luke i to s ciljem tehnoloških inovacija. Mreža će tako omogućiti veće brzine spajanja nego dosadašnje Wifi i 4G mreže. 

Ukoliko pogledamo Ženevu, na svjetskom servisu Ookla čiji je proizvod i aplikacija Speedtest koju ste zasigurno koristili za mjerenje brzine vašeg  interneta, jasno je naznačeno kako je Ženevi i bližoj okolici trenutno čak 33 lokacije s komercijalno dostupnim 5G uslugama.

Tko su svjetski 5G lideri

Zasigurno, u svjetskim razmjerima, Sjedinjene američke države prednjače kad je u pitanju razvoj 5G . Tako izuzev Aljaske nema savezne u kojoj 5G nije implementiran u svakodnevni rad. Europske države nešto su opreznije i sporije pa je tako Švicarska primjer snažne 5G ekspanzije, a slijede ju Velika Britanija i Njemačka dok je Francuska tek krenula s prvim 5G mrežama.

Kad govorimo o zemljama istočne i središnje Europe, Hrvatska je uz Rumunjsku i Mađarsku najdalje otišla u razvoju 5G mreža.

U svijetu je tako danas u upotrebi 6607 komercijalno dostupnih lokacija s 5G te 200-ak lokacija, a među njima i Hrvatska s mrežama u nastajanju.

Prikaz svih 5G mreža u svijetu pogledajte OVDJE.

Cilj ovog članka nije pisati niti pozitivne niti negativne posljedice 5G mreža


Izdvojeno

Reci što misliš!