Vijesti / Osijek

veliki planovi županije

Bazen, stanovi, poduzetnički inkubator i brojni drugi sadržaji na prostoru bivšeg OLT-a

Bazen, stanovi, poduzetnički inkubator i brojni drugi sadržaji na prostoru bivšeg OLT-a
Marko Mrkonjic/PIXSELL

Osječko-baranjska županija na čelu s županom Ivanom Anušićem, objavila je informaciju o pripremi revitalizacije brownfield područja tvornice OLT u Osijeku

Sami prostor tvornice trenutno je u vlasništvu Republike Hrvatske, a u tijeku je prijenos vlasništva na Osječko-baranjsku županiju čime bi se stekli daljnji preduvjeti za gradnju novih sadržaja na prostoru veličine gotovo 60 tisuća metara kvadratnih.

"Predmetna nekretnina ukupne je površine 59046 m2 , a trenutno napuštenog i neiskorištenog, industrijskog kompleksa, odnosno zemljišta, objekata i infrastrukture (OLT Osijek) dio koji je star gotovo stotinu godina (1912.), a ostatak iz različitih građevnih razdoblja do polovine 20. stoljeća, koji zahtijevaju značajnu intervenciju i ulaganje kako bi se prenamijenili. Postojeće zemljište onečišćeno je i zagađeno, objekti i infrastruktura su u derutnom i u opasnom stanju za okruženje. Potrebna su značajna ulaganja kako bi se pokrenula nova aktivnost. Za predmetnu nekretninu radi općeg javnog interesa, Osječko-baranjska županija izradila je koncept Programa revitalizacije "brownfield" područja OLT Osijek, idejni projekt te pažnjom dobrog gospodara planira, osigurati izvor financijskih sredstava za provedbu predloženog programa od vitalne važnosti za grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju", kažu u Županiji.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tako će se s ciljem učinkovitog upravljanja i raspolaganja imovinom, a radi ostvarivanja planiranog Programa i projekta od općeg javnog interesa i održivog gospodarskog rasta i razvoja Osječko-baranjske županije a u cilju rekonstrukcije i prenamjene postojećih zgrada za društvene i gospodarske sadržaje (kulturni i kreativni inkubator, poduzetnički inkubator i akcelerator, sportski talent akcelerator, društveno obrazovna infrastruktura)  izraditi pripremna i projektna dokumentacija, a za što je raspisan javni poziv svim zainteresiranim.

U samom Pozivu stoji kako je potrebno izraditi studiju izvedivosti te sama projektna rješenja i to u prvoj fazi za gospodarske sadržaje koji čine poduzetnički inkubator i akcelerator (STEM tehnologije) i inkubator za kulturne i kreativne industrije, zatim obrazovno-sportski sadržaj koji čine: sportski talent akcelerator i bazen (50 m x 25 m)  te kulturno-obrazovni sadržaj koji čine: kazalište male scene i muzej i galerija za potrebe obrazovnih institucija te koncertna dvorana i otvorena ljetna pozornica.

Druga etapa realizacije projekta odnosi se na poticajnu stanogradnju za 1600 stanovnika odnosno 380 stanova.

Sami projekt planira se realizirati u periodu od 2021. do 2027. godine i tu nekoliko faza i uz potpore Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

"Projekt je u skladu s Strategijom razvoja Osječko-baranjske županije 2020. posebno strateški cilj 3. Povećanje konkurentnosti gospodarstva i zaposlenosti, u vidu stvaranja poticajno poduzetničkog i investicijskog okruženja, ulaganja u poduzetničku i poslovnu infrastrukturu, pružanje potpore udruživanju gospodarskih subjekata, valorizacija prirodne i kulturne baštine u svrhu razvoja turizma i poljoprivredno-prerađivačkog sektora, poticanje suradnje gospodarskog i obrazovnog/istraživačkog sektora, podrška programima samozapošljavanja, poticanje ulaganja u istraživanje i razvoj, aktivacija neaktivne državne imovine i poticanja posebnih oblika poduzetništva", zaključuju u Županiji.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!