Vijesti / Osijek

Zaklada "Srce grada Osijeka"

Osječka studentica izgubila stipendiju od 18 tisuća kuna: ''Da sam znala ne bih radila nego bi sjedila kod kuće''

Osječka studentica izgubila stipendiju od 18 tisuća kuna: ''Da sam znala ne bih radila nego bi sjedila kod kuće''
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Zbog zarade od nekoliko tisuća kuna studentica je izgubila cjelokupnu stipendiju koja bi iznosila 18 tisuća kuna

Nakon provedenog javnog natječaja za dodjelu stipendija za akademsku godinu 2019./2020., Zaklada "Srce grada Osijeka" odlukom od 10. prosinca dodijelila je 20 stipendija studenticama i studentima čije su prijave zadovoljile uvjete natječaja.

Kako je riječ o Zakladi koja je osnovana u svrhu pomoći studentima iz obitelji slabijeg imovinskog stanja, jedan od tih uvjeta je da prosječni mjesečni prihod ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu zajedničkog kućanstva ne prelazi iznos od 2000 kuna i da prosječni mjesečni prihod po članu zajedničkog kućanstva obitelji ili djeteta iz te obitelji u posljednja tri mjeseca prije podnošenja prijave za stipendiju ne prelazi iznos od 2000 kuna, piše Glas Slavonije.

Nejasni uvjeti natječaja

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zbog neispunjavanja ovog uvjeta jedna osječka studentica, korisnica ove stipendije protekle dvije godine, izgubila je stipendije za tekuću akademsku godinu sve zbog toga što su u Zakladi ove godine odlučili u imovinski cenzus ubaciti i zaradu od rada kojeg ostvaruju studenti, a da to nisu nije bilo jasno naglašeno u uvijetima natječaja.

zaklada srce grada osijeka
Zaklada “Srce Grada Osijeka” 540 tisuća kuna za stipendije osječkim studenticama i studentima

Stoga, zbog zarade od nekoliko tisuća kuna studentica je izgubila cjelokupnu stipendiju koja bi iznosila 18 tisuća kuna. Studentica je izjavila da je kojim slučajem znala za nove uvjete, ne bi radila nego bi sjedila kod kuće, dok naglašava da je i prošle godine radila i da nije bilo problema sa dobivanjem stipendije.

"Računa se ukupni prihod kućanstva, a prihod je prihod"

"Napisali smo točno što treba priložiti. Potvrdu Porezne uprave o prihodima za posljednja tri mjeseca i potvrdu o prihodima za 2018. godinu. Računa se ukupni prihod kućanstva, a prihod je prihod, zna se što sve ulazi u prihod koji evidentira Porezna uprava", poručuje Romano Kristić, Upravitelj Zaklade i pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo.

Ako bi svi trebali znati što je sve prihod, odnosno što sve u ovom slučaju ulazi u imovinski cenzus, ostaje nejasno zašto je u uvjetima natječaja za stipendiju Zaklade "Srce grada Osijeka" propisano da se pod time podrazumijeva prosječna mjesečna netoplaća, mirovina, dohodak od samostalne djelatnosti te naknada plaće za vrijeme bolovanja te rodiljne i roditeljska novčana potpora, dok nigdje izrijekom nema spomena o studentskom radu?

Ministarstvo znanosti i obrazovanja ovdje je puno jasnije te svima koji se zanimaju za njihove stipendije kroz odgovore na često postavljena pitanja razjašnjava svaku nejasnoću. Jedno od mnogih pitanja je i računa li se zarada preko studentskog servisa kao dio ukupnog prihoda u kućanstvu prilikom ostvarivanja prava na državnu socioekonomsku stipendiju.

Iz ministarstva odgovaraju: "Kao student imate pravo na 60.600 kuna godišnje. Neoporezivi dio studentskih primanja ne ulazi u izračun mjesečnih prihoda po članu obitelji. Ako zaradite više od navedenog iznosa, dolazi do oporezivanja te oporezivi dio ulazi u izračun mjesečnih prihoda po članu obitelji", prenosi Glas Slavonije


Izdvojeno

Reci što misliš!