Vijesti / Osijek

GReENERGY

Srednjoškolsko igralište dobiva zeleni krov

Srednjoškolsko igralište dobiva zeleni krov
osijek.hr

Osijek dobiva samoodrživu fotonaponsku elektranu snage 93 kW, energetsku obnovu i postavljanje zelenog krova na objektu Srednjoškolskog igrališta

Jučer je u Hotelu Osijek otvorena konferencija GReENERGY u sklopu projekta „Razvoj i promocija energetske učinkovitosti i održivog urbanog okoliša u gradovima prekogranične regije Hrvatska-Srbija“.

Projekt „ Greening the cities“ ima u fokusu ozelenjivanje gradova te razvoj i promoviranje energetske učinkovitosti i održivog urbanog životnog prostora u pograničnim gradovima Hrvatske i Srbije. Riječ je o projektu koji sufinancira Europska unija, putem Interreg-IPA CBC Hrvatska-Srbija. Projekt je u nadležnosti Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije RH – prioritet mu je zaštita okoliša i biološke raznolikosti, poboljšanje prevencije rizika i promicanje održive energije i energetske učinkovitosti, a posebni cilj promicanje korištenja održive energije i energetske učinkovitosti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Vrijednost projekta koji je krenuo u srpnju ove godine je oko 1,4 milijuna eura, a od toga Osijeku pripada udio od oko 370 tisuća eura koje ćemo uložiti u Srednjoškolsko igralište, izgradnju fotonaponske elektrane snage 93 kW, energetsku obnovu i postavljanje zelenoga krova na objekt Srednjoškolskog igrališta.", kazala je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš i dodala da je ovo je važan projekt za Osijek, važna investicija, ali je još važnija poruka samog projekta – razvoj, unaprjeđenje i poticaj građanima da razmišljaju o energetskoj učinkovitosti i održivom životu u gradu.

Greenergy je iznimno važan projekt na kojemu Grad Osijek surađuje s partnerima iz Grada Novog Sada, Građevinskim i arhitektonskim fakultetom Osijek, Sveučilištem Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prirodno-matematičkim fakultetom Novi Sad, Univerzitetom u Novom Sadu i novosadskim Javnim komunalnim poduzećem “Gradsko zelenilo”. Projekt vodi Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu s izv. prof. dr. sc. Stevanom Savićem. Razdoblje provedbe projekta predviđeno je od 15. srpnja 2019. do 14. siječnja 2022. godine.

"Ideja ovog projekta potječe od novih strategija EU i rješenja u skladu s prirodom. Odabrali smo dva objekta u naša dva grada poradi poboljšanja energetske učinkovitosti, a novina je da sve na tim objektima bude automatizirano. Imat ćemo zatvoreni, samoodrživi sustav koji je okolišno prihvatljiv." rekao je izv. prof. dr. sc. Stevan Savić.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!