Vijesti / Osijek

tri puta više od posječenih

U Osijeku se sadi više od 1300 novih stabala

U Osijeku se sadi više od 1300 novih stabala
Dubravka Petric/PIXSELL

Grad Osijek ispunio obećanje pa sadi 1115 stabala na javnim površinama. Uz donaciju Hrvatskih šuma, brojka posađenih stabala ove godine popet će se i preko 1300

U osječkoj Gradskoj upravi održana je konferencija za novinare na kojoj je najavljena sadnja novih 1300-1400 stabala, kako u okviru redovne sadnje proračunskim sredstvima, tako i uključenjem Grada i Hrvatskih šuma u akciju ,,Zasadi drvo, ne budi panj”.

Do kraja godine Grad sadi 1115 stabala

Zamjenik gradonačelnika Boris Piližota najavio je kako će Grad Osijek u ovoj godini posaditi 1115 stabala, a ta se brojka odnosi samo na ona stabla koja će biti financirana kroz gradski proračun.

– Osijek je grad u parku – zeleni grad, i jedan od najvažnijih segmenata komunalne djelatnosti, uz prometnice, su javne zelene površine, naši parkovi. Sadnja stabala važna je i zbog smanjenja utjecaja klimatskih promjena, ali i nove vizure grada – istaknuo je Piližota te dodao kako je Grad za akciju kolektivne sadnje stabala izdvojio 400 tisuća kuna. Posadit će se 473 stabla na 22 lokacije, od kojih će na sedam lokacija sudjelovati i građani.

Zasadi drvo, ne budi panj

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zlatan Mihaljević, rukovoditelj osječke Podružnice Odjela za ekologiju Uprave šuma, rekao je kako su Hrvatske šume podržale akciju sadnje stabala u Osječko-baranjskoj županiji te će donirati ukupno 544 sadnice jasena, hrasta i graba.

– Sve sadnice koje se doniraju, osim popratnih dokumenata, imat će i biljnu putovnicu koja garantira da je biljka ispravna i deklaraciju koja tvrdi da je iz registriranog sjemenskog obrta, a kojom se prikazuje i starost sadnice – kazao je Mihaljević.

Minimalno 200 doniranih stabala posaditi će se u Osijeku, čime će se brojka posađenih stabala popeti i do 1300-1400, što je gotovo tri puta više od uklonjenih.

Simbioza institucija i građana

Koordinator građanske inicijative za Osječko-baranjsku županiju Petar Kopunović Legetin pojasnio je kako će u inicijativu Mateje Angeline Kramar iz Varaždina biti uključeni svi građani te zahvalio Gradu Osijeku, Hrvatskim šumama, Unikomu i svim institucijama u županiji koje su se potrudile da inicijativa uspije.

– Ovo je lijepi primjer suradnje nadležnih ustanova zaduženih za svoje aktivnosti, a u suradnji s građanima dobivamo simbiozu. Organizirana je i edukacija građana u suradnji s Viktorijom Alagić iz Poljoprivredne i veterinarske škole Osijek. Pokazat ćemo učenicima, srednjoškolcima i fakultetima kako nešto proaktivno raditi za našu budućnost – naglasio je Kopunović Legetin.

Sadnja s građanima u Osijeku

Akcija kolektivne sadnje u Osijeku održat će se 8. i 9. studenoga, kada će stručne službe Grada Osijeka zajedno s građanima posaditi 8 od predviđene 32 svojte stabala, uglavnom visokog i srednje visokog rasta, i to na sljedećim lokacijama:
Petak, 8. studenoga: Ulica Bele Bartoka, Drinska ulica, Ulica kralja Petra Svačića.
Subota, 9. studenoga: Ulica kralja Petra Svačića, Park Uske njive, Zeleno polje (početno s Ulicom Matije Gupca) i Tenja (Osječka ulica).

– Jasenka Vizentaner, viša stručna suradnica u Odsjeku za komunalno gospodarstvo, pojasnila je da će se stabla saditi u parkovima i drvoredima te pozvala sve građane, uključujući i one koji nisu prošli obuku sadnje, da ponesu motike i lopate ako ih imaju i pridruže se ovoj hvalevrijednoj akciji.

Unikom razmišlja o projektu uzgoja stabala

Direktor gradske tvrtke Unikom, Davor Vić, najavio je kako stručne službe razmišljaju o projektu uzgajanja stabala u Unikomovom rasadniku, a koja bi se u odrasloj dobi mogla ponuditi Gradu i ostalim zainteresiranim subjektima.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!