Vijesti / Osijek

crkva gospe snježne u donjem gradu

Iz male osječke crkve čuju se najljepši zvuci s orgulja: ''Smirujuće je. To je nešto što iz srca izlazi''

Milozvuke starih/novih orgulja na vitrajima sluša i Gospa Aljaška, ali i vjernici jer crkva je stalno otvorena, a sada i ljepše ozvučena

Najstariji kompleksni instrument u Slavoniji, a možda i u cijeloj Hrvatskoj pa i šire nalazi se u Osijeku. U malenoj crkvi u osječkom Donjem gradu, crkvi Gospe Snježne orgulje su starije i od same crkve.

Danas restaurirane - prate vjernike u molitvi. Sutra će na misi biti i službeno predstavljene. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Po ulasku u crkvicu iz 1704. godine, dočekuju vas zvuci orgulja sagrađenih 1674. godine. Časna sestra Marija Zvonimira koja ih svira - oduševljena, kaže nikada ovakav osjećaj pri sviranju

"Ovo je više prirodni zvuk i nekako prsti drugačije idu po tipkama nego na ovim modernima", pojasnila je Marija Zvonimira Čeh iz župe Preslavna Imena Marijina u Osijeku.

Orgulje su sagrađene u Grazu i resturirane nekoliko puta

Sagrađene su u radionici Josepha Auruma u Grazu, restaurirane nekoliko puta, a zadnja restauracija vratila je orgulje u izvorno stanje, no prilagodila modernom vremenu. Ovaj je instrument neprocjenjive vrijednosti.

"Koje se blago krije u ovoj crkvi? Orgulje, najstariji glazbeni instrument ovdje kod nas u Slavoniji, ali rekao bih i cijeloj Hrvatskoj, jer mislim da ovakvoga nema. Iz 17. stoljeća", kazao je župnik Ivan Jurić.

Nesvakidašnja je ovo crkva. Milozvuke starih/novih orgulja na vitrajima sluša i Gospa Aljaška, ali i vjernici jer crkva je stalno otvorena, a sada i ljepše ozvučena, pa lakše podnose sve ono zbog čega mole.

"To je nešto što iz srca izlazi"

Pitali smo Vladu je li mu lakše zatražiti pomoć kada čuje zvukove tih orgulja.

"Je, je. To je nešto što iz srca izlazi", rekao je Vlado Pandžić.

"Smiri čovjeka. Zamisli se u to pa ga smiri", pojasnila je Bosiljka Jurić.

A časna sestra koja svira ovaj drevni instrument, zahvalna je što može kroz glazbu pomoći pa je od srca priznala, nije joj teško nakon mise ni ponoviti nečije omiljene religiozne note.

"Ja sam prvu subotu svirala na njih i ljudima je drago bilo čuti i lakše im je bilo pjevati", zaključila je Marija.


Izdvojeno

Reci što misliš!