Vijesti / Osijek

novi metri promenade

Spajanjem Donjeg i Gornjeg grada Osijek će dobiti najveću europsku riječnu šetnicu

Spajanjem Donjeg i Gornjeg grada Osijek će dobiti najveću europsku riječnu šetnicu
D.Matovac/SiB.hr

Uz nove metre promenade koji će spojiti Donji i Gornji grad, radi se i na uređenju novog pristaništa za kruzere u središtu grada

Radovi na izgradnji obaloutvrde kod  Stare luke Tranzit, najzahtjevnije dionice osječke promenade koja će spojiti Donji i Gornji grad, započeti počekom proljeća dobro napreduju i već se naziru konture novih metara šetnice.

Po završetku radova Osijek će dobiti najveću, a možda i najljepšu, europsku riječnu šetnicu. Šest kilometara neprikedne šetnice i biciklističke staze uistinu je jedinstveno i iznimno čak i u europskim okvirima.  Projekt spajanja dviju šetnica vrijedan je 85 milijuna kuna, većim ga dijelom financiraju Hrvatske vode, a svoj je proračunski doprinos dao i Grad Osijek.

PXL_010319_23770941
U nazočnosti predsjednice započela nova faza izgradnje najljepše i najduže hrvatske šetnice uz rijeku

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ovim projektom se Drava unutar longitudinalnog Osijeka, afirmira kao temeljni kompozicijski i integracijski element na tragu one vizije koju više od dva stoljeća provode gradski oci najvećeg grada na hrvatskome istoku.

Podsjetimo, Osijek je započeo izgradnju obaloutvrde s Promenadom 1967. – dvije godine nakon katastrofalne poplave. Radovi na uređenju obale primarno se provode zbog zaštite od štetnog djelovanja voda, stabilizacije obale i obalnoga pojasa te učinkovite obrane od poplava.

setnica
kilometar nove šetnice Šetnica koja spaja Gornji i Donji grad sve više vidljiva

Uz spajanje šetnice nedavno su započeli i radovi na izgradnji novog pristaništa za kruzere kod u samom središtu grada. Ove je godine turista s riječnih kruzera u Osijek stiglo između 12 i 15 tisuća, a kako najavljuju iz Lučke uprave, s izgradnjom novoga pristaništa za kruzere stvorit će se uvjeti za veći i kvalitetniji prihvat. Vrijednost investicije je 12,5 milijuna kuna. Završetak radova planiran je  do travnja iduće godine.

Obalne investicije u Osijeku zaključuje izgradnja 145 milijuna kuna vrijednog terminala za pretovar rasutog tereta u luci Osijek, koji bi trebao biti završen 2021. godine. 


Izdvojeno

Reci što misliš!