Vijesti / Osijek

u retfali i gornjem gradu

Osijek dobio dva nova reciklažna dvorišta

Osijek dobio dva nova reciklažna dvorišta
Dubravka Petric/PIXSELL

Nova reciklažna dvorišta suvremeno su opremljena, natkrivena i bolje osvijetljena, a zaprimaju 48 vrsta otpada – uključujući i onaj opasan za okoliš, poput lijekova, baterija i ulja

Osijek je s nestrpljenjem dočekao dan kada je zamjenik gradonačelnika Boris Piližota s ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem službeno otvorio novoizgrađena reciklažna dvorišta u Gornjem gradu i Retfali – vrijedna gotovo 8 milijuna kuna.

Bila je to prigoda dogradonačelniku za čuti pohvale na račun osječkoga sustava razvrstavanja otpada, koji – uz izgrađenu infrastrukturu i izobrazbu građana – trenutno prednjači među velikim hrvatskim gradovima. Naime, ministar Ćorić čestitao je gradonačelniku Vrkiću, zamjeniku Piližoti i njihovome timu na dovršenju ovog infrastrukturnog projekta koji, prema ministrovim riječima, predstavlja jednu malu pobjedu u borbi s otpadom, kako Grada Osijeka tako i Republike Hrvatske.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

– Činjenica je da u našem sustavu gospodarenja otpadom napredujemo iz dana u dan. Drago mi je da Grad Osijek ne prepoznaje samo ovaj tip ulaganja, nego i ulaganja u izobrazno-edukativne aktivnosti. To je jamstvo da su Osječani sve informiraniji o važnosti odvajanja otpada i očuvanja okoliša. Osijek je svijetli primjer i siguran sam da i ostali veliki gradovi mogu iskoračiti u ovom smjeru – kazao je Ćorić.Osječki dogradonačelnik istaknuo je kako je Grad Osijek prvi u Hrvatskoj donio Plan gospodarenja otpadom te za ove projekte uspješno povukao 85% sredstava iz EU fondova. Ujedno je naglasio da su ispunjeni svi preduvjeti za ispunjenje europskih standarda, no i da Osječane čeka još posla.

– Razvoj kulture dugoročnog postupanja s otpadom postao je i pitanje naslijeđa koje želimo ostaviti budućim generacijama. Zato smo ispunili sve preduvjete za uspješno gospodarenje otpadom, no naš posao ovdje nije završen – poručio je Piližota, aludirajući na edukativne aktivnosti namijenjene građanima Osijeka.

Nova reciklažna dvorišta suvremeno su opremljena, natkrivena i bolje osvijetljena, a zaprimaju 48 vrsta otpada – uključujući i onaj opasan za okoliš, poput lijekova, baterija i ulja. Poznato je da će dvorištima upravljati gradska komunalna tvrtka Unikom, čiji je direktor Davor Vić tijekom današnjega otvorenja podcrtao kako građani na reciklažnim dvorištima trebaju odlagati sav onaj otpad koji ne bi smio završiti u miješanome komunalnom otpadu (iskoristiv ili opasan). Vić je iznio i zanimljiv podatak kako je, do samo polovice listopada, 5,5 tisuća korisnika odložilo otpad na Reciklažnom dvorištu Jug 2.

unikom kante
otvaraju se dva nova reciklažna dvorišta Osječki sustav razvrstavanja otpada prednjači među velikim gradovima

Inače, RD Gornji grad nalazi se u Ulici sv. L. B. Mandića 18a (kod Remixa), a RD Retfala u Kapelskoj 83 (na spojnoj cesti koja iz Retfale vodi u Višnjevac). Radno vrijeme svih reciklažnih dvorišta dostupno je na web stranicama Unikoma.

Podsjetimo i na to da uz mobilno reciklažno dvorište i tri postojeća dvorišta, Grad ima spremnu dokumentaciju za izgradnju reciklažnog dvorišta u Donjem gradu – kako bi u cijelosti pokrio područje Osijeka.  Sasvim izgledno je da će se ovakvim sustavom ostvariti zadani cilj o 60% odvojeno prikupljenog otpada i u potpunosti dostići europski standard gospodarenja otpadom.


Izdvojeno

Reci što misliš!