Vijesti / Osijek

otvaraju se dva nova reciklažna dvorišta

Osječki sustav razvrstavanja otpada prednjači među velikim gradovima

Osječki sustav razvrstavanja otpada prednjači među velikim gradovima
Unikom

Osječani na kućnom pragu odvajaju šest vrsta otpada, a diljem grada niču reciklažna dvorišta

Svaki Osječanin u prosjeku proizvodi 208 kilograma otpada godišnje, većinu kojega čine iznova upotrebljivi materijali. S ciljem da svaki stanovnik grada smanji godišnju količinu otpada do najviše 56 kilograma – gradski Unikom razvija sustav prikupljanja otpada „od vrata do vrata“ te osigurava građanima spremnike za razdvajanje otpada.

Osječani trenutno na svome kućnom pragu mogu iz miješanog komunalnog otpada izdvojiti papir, plastiku, metal, staklo i biootpad, a za sav otpad koji im ne stane u spremnike ili za koji spremnik još nisu dobili – dostupna su reciklažna dvorišta koja zaprimaju čak 48 vrsta otpada. Istodobno, građevinske tvrtke odlažu svoj otpad na posebnom odlagalištu za građevni otpad, dok ga u manjim količinama građani i dalje mogu odlagati na Lončarici velikoj.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Grad ulaže sav ovaj napor da bi do 2022. ispunio cilj o pedesetpostotnom smanjenju ukupne količine miješanoga otpada, imajući u vidu posljedice na okoliš, ali i na gradsku blagajnu – jer Europa predviđa kazne koje će dosezati i 200 eura po toni proizvedenoga otpada. Osijek je zasad miran po tom pitanju jer prednjači u odnosu na velike gradove, a određene je segmente već unaprijed odradio, primjerice kompostanu.Osijek je i prvi grad u Hrvatskoj koji donosi Plan gospodarenja otpadom, pa uspostavlja sustav visoke stope recikliranja, dok istovremeno edukativnim aktivnostima nastoji skrenuti pozornost građana na potrebu promjene vlastitih navika i na odgovoran odnos prema otpadu i okolišu. Primjerice, u subotu 19. listopada, povodom obilježavanja Svjetskoga dana hrane, na osječkoj će tržnici poznati chef Ivan Pažanin kroz kulinarsko-zabavne aktivnosti pokazati kako korisno iskoristiti ostatke ručka, dok će se nešto službenije aktivnosti odviti dan ranije u nazočnosti ministra zaštite okoliša i energetike i osječkog zamjenika gradonačelnika.

Naime, otvaraju se reciklažna dvorišta u Gornjem gradu i Retfali, izgradnjom kojih je – uz već postojeće reciklažno dvorište na Jugu 2 i mobilno reciklažno dvorište – ispunjena zakonska obveza koja jedinicama lokalne samouprave s više od 100 tisuća stanovnika nalaže izgradnju najmanje četiriju reciklažnih dvorišta. No, spremna je i dokumentacija za izgradnju reciklažnog dvorišta u Donjem gradu, kojim bi se infrastrukturno trebali pokriti svi dijelovi Osijeka.

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić očekuje kako će se ovakvim sustavom – u sinergiji države, Gradske uprave i građana, ostvariti zadani cilj o 60% odvojeno prikupljenog otpada i u potpunosti dostići europski standard gospodarenja otpadom.

– Naša je dužnost budućim naraštajima ostaviti čist i zdrav okoliš. Već smo uspostavili izvrstan sustav odvajanja otpada, no možemo i moramo bolje, poručuje Vrkić.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!