Vijesti / Osijek

dani hrvatskog turizma

Predsjednica i premijer posjetili HeadOnEast festival

Predsjednica i premijer posjetili HeadOnEast festival
Davor Javorovic/PIXSELL

Prigodom održavanja Dana hrvatskog turizma, Osijek su posjetili predsjednica Republike Hrvatske, predsjednik Hrvatskog sabora, predsjednik Vlade te brojni ministri i saborski zastupnici

Dodjelom godišnjih hrvatskih turističkih nagrada, uz izravni prijenos HRT-a, u Osijeku je održana završnica Dana hrvatskog turizma, manifestacije koja se po prvi puta održava u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Tom prigodom, Osijek su posjetili predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković te ministri, saborski zastupnici i brojni turistički djelatnici.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u obraćanju je istaknula kako Hrvatska ima kulturno i povijesno blago te kako moderni turist traži raznolikost, avanturu i inovativnost.

- Čovjek je najveća vrijednost Hrvatske, najveća vrijednost hrvatskog turizma i čovjek je u središtu svega ovoga što se događa posljednjih godina, a to je neprestani rast. – poručila je predsjednica Republike Hrvatske dodajući kako je iznimno bitno poticati ljude na daljnji razvoj ideja te nastaviti brendirati Hrvatsku kao zemlju po mjeri čovjeka.

Na svečanoj dodjeli nagrada, premijer Andrej Plenković zahvalio je turističkim djelatnicima na trudu, zalaganju i angažmanu.

– Posebno mi je drago da smo ove godine u Osijeku i da svjedočimo, uz naše glavne organizatore, Ministarstvo turizma, Hrvatsku turističku zajednicu i Hrvatsku gospodarsku komoru, da ste zajedno s 5 slavonskih županija organizirali Dane hrvatskog turizma s naglaskom na kontinentalni turizam i razvoj istoka Hrvatske. – kazao je predsjednik Vlade. Premijer je istaknuo i kako je i ova turistička sezona bila rekordna.

- Na taj način jačate hrvatsko gospodarstvo jer hrvatski turizam praktički je petina hrvatskog gospodarstva. Vjerujem da ćemo zajednički činiti sve za prepoznatljivost Hrvatske i za što dulju turističku sezonu koja će, kao što vidimo i ove godine, biti u okviru standardno rekordnih brojeva – gotovo 20 milijuna turista i preko 100 milijuna noćenja, uz prihod na razini lanjske godine, ukupno govoreći od oko 12 milijardi eura. – naglasio je premijer Andrej Plenković te poželio da iduća sezona bude još uspješnija i bolja.

Svečanom uručenju nagrada nazočila je i zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš koja je podsjetila kako su tri dana turizma u Osijeku, odlična prigoda da svi gosti ponesu lijepe uspomene i dobar glas o Osijeku.

- Naravno da sva ova događanja puno znače za naš grad koji bilježi uzlaznu putanju kada je riječ o broju posjeta turista kojih je u prvih 6 mjeseci ove godine bilo oko 32 tisuće što je negdje 13 posto više u odnosu na prvih 6 mjeseci prošle godine. Tako je i s brojem noćenja u Osijeku, a njihov je broj iznad 60 tisuća, što je čak 20 posto više nego u prvoj polovici prošle godine. Vjerujem nakon ovih divnih slika iz našeg grada, iz Slavonije i Baranje da će ta brojka iduće godine biti i daleko veća. – naglasila je zamjenica gradonačelnika.Inače, na početku posjeta Osijeku, premijer Andrej Plenković sastao se u Gradskoj upravi s gradonačelnikom Ivanom Vrkićem.

Predsjednica Republike Hrvatske, predsjednik Hrvatskog sabora, predsjednik Vlade te ministri i saborski zastupnici potom su prošetali Tvrđom te posjetili popratnu manifestaciju Dana hrvatskog turizma – HeadOnEast, a zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš upoznala ih je i s najvažnijim značajkama 66 milijuna kuna vrijednog projekta obnove Trga Vatroslava Lisinskog i Stare pekare, a koji je rezultirao novim impresivnim gradskim prostorom.


Izdvojeno

Reci što misliš!