Vijesti / Osijek

vruća gradska tema

Agencija za obnovu Tvrđe želi ponovo izgraditi zidine oko stare gradske jezgre, osječki arhitekti se usprotivili

Agencija za obnovu Tvrđe želi ponovo izgraditi zidine oko stare gradske jezgre, osječki arhitekti se usprotivili

U planovima za obnovu osječke Tvrđe najviše pozornosti javnosti svakako je izazvala najava ponove izgradnje zidina oko stare gradske jezgre

Već neko vrijeme u ladicama Agencije za obnovu osječke Tvrđe stoji taj ambiciozni projekt, a tek se nedavno, kako je realizacija postala sve izvjesnija, počelo u javnosti raspravljati o njemu.

Podsjetimo, rušenje najvećeg dijela fotrtifikacija provedeno je od 1923. do 1926. godine, nakon tadašnjeg stvaranja nove države u ime modernizacije grada.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prijedlog obnove porušenih tvrđavskih bastiona i bedema uključuje obnovu zemljanih nasipa bastiona te iskop cjeline glavnog opkopa zapadne strane Tvrđe. Arhitekti zamišljaju i podizanje drvenog mosta pred nekadašnjim Valpovačkim vratima, ponovnu gradnju opkopa oko lineta i kontragardi u njihovoj izvornoj tlocrtnoj geometriji na mjestu sadašnjeg dječjeg igrališta, koje bi bilo premješteno. Planira se i gradnja podzemne automobilske garaže kapaciteta 290 mjesta s izravnim pristupom iz Europske avenije, čime bi se iz Tvrđe mogao izmjestit promet.

Ovako bi trebale izgledati nove-stare zidine oko Tvrđe Fotogalerija

U projektu Agencije napisano je kako središnja gradska jezgra Tvrđe gotovo cijelo jedno stoljeće stoji kao osakaćeni torzo usred neuređenih ledina koje su nastale izravnavanjem zemljišta na mjestu srušenih dijelova nekadađenje bastion trase.

No ne misle svi tako. Društvo arhitekata grada Osijeka reagirali je neki dan javnim priopćenjem.

"Tvrđa je imala zidine, one su uklonjene i Osijek je pritom dobio novi reprezentativni gradski prostor pun parkova, zelenila i javnih objekata koji se ne
mogu zanemariti i slijepom rekonstrukcijom nekadašnje pozicije tvrđavskih bedema bez uvažavanja kvaliteta današnjeg prostora od kojih je i Perivoj kralja Tomislava zaštićen kao kulturno dobro", ističu arhitekti.

Također, upozoravaju na nezakonitosti prilikom ishođenja Lokacijske dozvole ("Lokacijska dozvola izdana je mimo važećeg Urbanističkog plana uređenje i Generalnog urbanističkog plana grada Osijeka"), problem vlasništva i namjene, a ističu i problem isplativosti projekta

"Kako naši vladajući često vole reći „struka je rekla svoje“, upravo je danas struka, arhitektonska i urbanistička svoje mišljenje o ovom projektu izrazila. Ovaj puta struka je argumentirano, jasno i bez imalo dilema rekla svoj stav. Rekli smo NE. Ne podržavamo ovakav projekt koji nije uvažio sve elemente koje su dane u studiji koju je izradio prof. Uzelac, koji zadire u zaštićeni park kralja Tomislava, koji ne poštuje zakonsku proceduru, koji nema predviđene sadržaje unutar svojih 26 tisuća kvadrata, za koji nije raspisan javni arhitektonsko-urbanistički natječaj za prostor od velikog značaja za grad Osijek. Brine nas isplativost projekta kao i njegov utjecaj na okolni prostor u kojem se nalazi", zaključuju arhitekti u priopćenju koji potpisuje predsjednik DOA, Bruno Rechner.

župa svetog mihaela tvrđa
od 3. do 5. listopada Autima zabranjen ulazak u Tvrđu

Ne sumnjamo kako bi ovaj projekt uvelike obogatio turističku ponudu Osijeka, no pitamo se trebaju li Osijeku novoizgrađene utvrde koje bi glumile stare habsburške fortifikacije i kako bi se one uopće izgledom uklopile  s postojećom starom jezgrom Tvrđe? Također tu je pitanje isplativosti kao i rušenja svega što bi se našlo na trasi novih-starih zidina.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!