Vijesti / Osijek

veleposlanik izrazela u osijeku

IT, razvoj i inovacije u fokusu suradnje Osijeka i Izraela

IT, razvoj i inovacije u fokusu suradnje Osijeka i Izraela
osijek.hr

Veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj, Njegova Ekselencija Ilan Mor, u nastupnom posjetu Osijeku razgovarao sa zamjenikom gradonačelnika Borisom Piližotom o mogućnostima suradnje

Zamjenik gradonačelnika Boris Piližota primio je danas u nastupni posjet veleposlanika Države Izrael u Republici Hrvatskoj, Njegovu Ekselenciju Ilana Mora. Prvi posjet novog izraelskog veleposlanika protekao je u konstruktivnom razgovoru. Zamjenik gradonačelnika upoznao je Njegovu Ekselenciju s komparativnim prednostima Osijeka, ujedno otvarajući poglavlja o budućoj suradnji.

- Svi znamo da je Izrael jedna od tehnološki najrazvijenijih zemalja svijeta i prema svim dostupnim pokazateljima možemo reći da su u samom svjetskom vrhu. Tome u prilog govori činjenica da samo u istraživanje i razvoj, u odnosu na BDP, ulažu najviše od svih država svijeta, gotovo 4,2 posto. Za usporedbu, Hrvatska sada izdvaja negdje oko 0,8 posto. Izrael je vodeći po broju dobivenih patenata po stanovniku te po broju uspješnih tehnoloških start-upova. To je smjer kojim želimo ići i na čemu će se temeljiti naša buduća suradnja. – naglasio je Boris Piližota.

Zamjenik gradonačelnika prihvatio je prijedlog izraelskog veleposlanika da uskoro ponovno posjeti Osijek te prezentira iskustva i znanja koja Izrael ima u tim područjima.

-Od njih možemo puno toga naučiti i primijeniti u Hrvatskoj. Sljedeći korak iza toga je napraviti B2B susret u Hrvatskoj ili Izraelu te uspostaviti konkretnu suradnju. Naravno da nam je najzanimljiviji IT sektor s obzirom da Osijek postaje regionalno IT središte i sve više se brendira u tom području u Hrvatskoj i regiji. – istaknuo je zamjenik gradonačelnika.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zadovoljstvo posjetom Gradu Osijeku izrazio je nakon razgovora i veleposlanik Države Izrael, Njegova Ekselencija Ilan Mor.

-Vrlo sam sretan što sam ovdje u Osijeku i želim Vam reći da je Osijek lijep unatoč lošem vremenu. Ovo je moj prvi posjet, ali zasigurno ne i posljednji. Razmijenili smo ideje o mogućnostima povezivanja Izraela i Osijeka. Kada je u pitanju IT – osjećam da sam došao na pravo mjesto jer Izrael je u svijetu poznat kao zemlja inovacija i start-upova. Zato ću uskoro ponovno doći u Osijek, kako bismo mladim ljudima prezentirali Izrael u području IT sektora i inovacija te ih motivirali da posjete Izrael, uče od nas i posluju s nama. – rekao je veleposlanik Države Izrael.

Njegova Ekselencija Ilan Mor iskazao je zainteresiranost za suradnju s Gradom Osijekom, a u razgovorima je otvorena i mogućnost uzajamnih posjeta osječkih i izraelskih izaslanstava.

-Izrael je Hrvatskoj prijateljska zemlja, a Hrvatska gleda na Izrael kao na strateškog partnera i zato želimo ostvariti ideju o partnerstvu u području gospodarstva, poljoprivrede, znanosti i tehnologije. Idući puta kad dođem u Osijek, rado ću posjetiti i Sveučilište koje je nama u Izraelu dobro poznato te potaknuti povezivanje Sveučilišta i visokih obrazovnih centara u Izraelu. Imamo puno posla i zato sam iznimno zadovoljan današnjim posjetom. Odlična je odluka bila doći u Osijek. U Hrvatskoj sam tek 8 mjeseci, ali vidim da imamo puno prostora za suradnju. Hvala Vam na gostoprimstvu. – kazao je veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj.

Posjet veleposlanika Države Izrael u Republici Hrvatskoj još je jedan u nizu značajnih posjeta u posljednje vrijeme, a prema riječima zamjenika gradonačelnika, uz veleposlanike SAD-a, Velike Britanije i Južnoafričke Republike, posjet Njegove Ekselencije Ilana Mora ponovno je potvrdio da su u Osijeku prepoznali potencijal i njegove komparativne prednosti.

- Naglasak je na IT industriji, ali i svemu onome što Osijek može ponuditi ne samo kroz razmjenu iskustava već i započinjanjem novih poslovnih odnosa. – zaključio je Boris Piližota, dodajući kako Osijek rado otvara vrata prema razvoju i novim mogućnostima, u čemu Izrael Osijeku može biti sjajan partner.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!