Vijesti / Osijek

europski tjedan mobilnosti

Osječanima predstavljeni električni automobili, bicikli i romobili

Osječanima predstavljeni električni automobili, bicikli i romobili
osijek.hr

U sklopu Europskog tjedna mobilnosti predstavljeni su projekti izgradnje i rekonstrukcije biciklističkih staza na Biljskoj i Tenjskoj cesti, projekti I-SharE Life, Shareplace i E-mobilnost

Danas su građani provozali električne automobile, bicikle i romobile u Školskoj ulici u sklopu Europskog tjedna mobilnosti koji se održava svake godine od 16. do 22. rujna.

Riječ je o europskoj inicijativi koja potiče male i velike gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava, kao i ljude da se upoznaju s alternativnim načinima prijevoza i vožnje automobilima.

Ovogodišnji poziv je pod sloganom “Krećite se s nama!”, a tema je „Sigurno hodanje i biciklizam”.

dođite, ali ne s automobilom Testirajte električne automobile, romobile, bicikle, hodajte i biciklirajte u zatvorenoj Školskoj ulici

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tako je Grad Osijek s ostalim partnerima osmislio program kojim će ga obilježiti, a dio toga građani su imali priliku vidjeti ovoga prijepodneva. Europski tjedan mobilnosti odličan je način prezentiranja ulaganja Grada Osijeka u biciklističku infrastrukturu.

- Prije nekoliko tjedana smo potpisali dva nova vrijedna projekta. Prvi je vezan uz biciklističke staze grada Osijeka, a odnosi se na Biljsku i Tenjsku cestu koje smo dobili upravo iz fondova Europske unije iz ITU mehanizma na temelju dnevnih migracija osoba koje žive u Bilju i Tenji, a svakodnevno koriste bicikl kao prijevozno sredstvo. Projekti su vrijedni otprilike četiri milijuna kuna, a ići će se u detaljnu rekonstrukciji obje biciklističke staze, s tim da će kod Biljske ceste biti izgrađena nova javna rasvjeta i sigurnosne ograde uz cestu. Općina Bilje je dobila i projekt nastavka biciklističke staze kroz cijelo mjesto – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Boris Piližota.

Osim ovog projekta Grad se može pohvaliti još jednom značajnom investicijom u razvoju održivog i kvalitetnijeg prijevoza.

- Drugi projekt je E-mobilnost Osijeka koji se odnosi na nabavu 175 bicikala od čega je 50 električnih, a 125 mehaničkih, kao i izgradnju 25 samoposlužnih stanica u Osijeku. Na njima će svi moći puniti, unajmiti ili ostavljati svoje bicikle nakon korištenja. Bit će omogućen kratkoročni najam i korisničke kartice kojima će se plaćati, a cilj je integracija i s drugim prijevoznim sredstvima grada Osijeka, kao što je korištenje električnih automobila i javnog prijevoza – nadodao je Piližota.

Realizacija spomenutih projekata je 24 mjeseca od potpisa ugovora, s tim da je za biciklističke staze već raspisan natječaj. Vrijednost projekta E-mobilnost je devet milijuna kuna od čega EU financira 85% projekta, a Grad preostalih 15%, odnosno u slučaju biciklističkih staza, fondovima Europske unije pokrivena su 83%, a za ostatak se pobrinuo Grad Osijek.

Potrebno je još naglasiti projekte I-SharE Life i Shareplace koji su inicijatori cijele ideje održivog prijevoza u Osijeku.

- U okviru I-SharE Life projekta smo nabavili električne automobile za sustav dijeljenih automobila i želimo pokazati građanima kako će u vrlo skoroj budućnosti ovo sve funkcionirati, objasniti što znači dijeljeni automobili, na koji se način upravlja automobilom pomoću aplikacije i kako će se naplaćivati – izjavio je Srećko Kukić.

Shareplace s druge strane predstavlja integraciju bicikala i e-automobila u sustav javnog prijevoza. Program Europskog tjedna mobilnosti se nastavlja te nas očekuje još drugih zanimljivih aktivnosti koje možete preuzeti OVDJE.


Izdvojeno

Reci što misliš!