Vijesti / Osijek

RoboCode projekt

Robotika u svim osječkim osnovnim školama

Robotika u svim osječkim osnovnim školama
osijek.hr

Grad Osijek u sve svoje osnovne škole uvodi projekt RoboCode – radionice robotike u produženom boravku u suradnji s udrugom Osijek Software City i Filozofskim fakultetom Osijek

U osnovnoj školi “Tin Ujević” predstavljen je hvalevrijedan projekt zanimljivog naziva “RoboCode”. Riječ je radionici robotike u produženom boravku koja će “pokucati” na vrata svih osječkih osnovnih škola.

RoboCode je operativni program osmišljavanja i provođenja Lego Mindstorms radionica s ciljem motiviranja djece u nastavi, ali i škola ka STEM području u produženom boravku.

Vrijedne učenice i učenike produženog boravka OŠ “Tin Ujević” obišla je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš, Ivan Jurlina iz udruge Osijek Software City te jedna od koordinatorica projekta Ivana Svalina ispred Filozofskog fakulteta Osijek.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Drago mi je što je Grad Osijek prepoznao ovaj projekt i potencijal, jer kao ICT središte moramo misliti na naše mališane. Osijek Software City pokriva vertikalu obrazovnog sustava, od osnovnih i srednjih škola do fakulteta. Glavni koordinator je Tomislav Pandurić, ali i studenti s Filozofskog fakulteta u Osijeku koji već imaju iskustva u ovome projektu jer se provodi već četvrtu godinu zaredom – istaknuo je Ivan Jurlina, predsjednik udruge Osijek Software City.

Posebnu pozornost svim mališanima jučer je plijenio robot s kojim će se susretati tijekom radionica, a prezentirala ga je studentica Ivana Svalina.

- Projekt za cilj ima potaknuti učenike od ranije dobi da se pronađu u STEM području, ali da ih zainteresiramo za robotiku i tehnologiju općenito jer žive u modernom svijetu. Radionice će biti održane u 22 osnovne škole na području grada Osijeka, dva školska sata po jednoj školi. Bit će dvije radionice; prva će biti upoznavanje sa samim robotom, odnosno da ih nauče slagati, načinom na koji je sastavljen. Druga je da im se pokaže na koji način roboti mogu izvršavati naredbe, funkcije i da se sami okušaju u tome izazovu i učine da robot pleše, hoda ravno, desno ili se okreće. U projekt su uključeni studenti Filozofskog fakulteta smjera Informatologija koji su ujedno i volonteri, a za sve zainteresirane bit će organizirano natjecanje – pojasnila je Svalina.

Grad Osijek ovime je obogatio sadržaje produženih boravaka, a sve je to dio godišnjeg plana koji je rezultirao uvođenjem radionica robotike tijekom dva tjedna svaki dan po dva školska sata u svim osnovnim školama Osijeku i u svim grupama produženog boravka.

- Prošle školske godine u našim osnovnim školama smo krenuli s novim modelom produženog boravka koji je podrazumijevao duže radno vrijeme, radni odnos s učiteljicama na neodređeno i cijenu od sto kuna za boravak osnovnoškolaca od prvog do četvrtog razreda u produženom boravku.

- Tada smo obećali da ćemo biti prvi grad u Republici Hrvatskoj koji će raditi na sadržaju boravka djece u produženom boravku. Krećemo s jednom odličnom pričom i temom. U suradnji s osječkom udrugom Osijek Software City realiziramo projekt RoboCode, odnosno radionice robotike u produženom boravku u svim osječkim osnovnim školama – rekla je Gamoš.

Osijek tako ide u korak s tehnologijom i njezinim širenjem u sve skupine društva, ali i institucije, što potvrđuju odlične brojke.

- Živimo u gradu koji je nadaleko poznat kao IT središte regije i gdje je suradnja s udrugom Osijek Software City i jedinicama lokalne samouprave odlična na svim razinama, a sada smo suradnju proširili i na mlade uzraste. Vjerujem da će učenicima biti iznimno zanimljivo jer je riječ o području koje je izvan škole korisno djeci. Prošle godine imali smo 800 djece u produženom boravku raspoređenih u 44 skupine. Ove godine povratni rezultati su još bolji, čak 900 osječkih mališana u 48 skupina. Za ovu svrhu grad Osijek izdvojio je četiri milijuna i šesto tisuća kuna- istaknula je Gamoš.

Ukupan iznos potreban za provođenje konkretno ove aktivnosti je 85.000,00 kuna, a za što će se između ostaloga nabaviti roboti, potrošna roba i dijelovi.

Ravnateljica OŠ “Tin Ujević” Jasenka Vajdić naglasila je da se ova radionica odlično nadopunjuje s reformom “Škola za sve”, koja je ove godine ušla u prve razrede, a nagodinu informatika postaje izborni predmet za najmlađe. Tako da je ovo dobar način da se ti informatički sadržaji približe najmlađima. RoboCode će time biti potpora i priprema uvođenju obavezne informatike za 5. i 6. razred u osnovnim školama.
Grad Osijek ponovno se istaknuo kao glavni animator djece u osnovnim školama kada se govori o njihovoj budućnosti jer znanja koja će steći uz stručno vodstvo odličan su poticaj razvoja budućnosti mladih. S obzirom na to da na mladima svijet ostaje, ovaj projekt vid je interakcije učenika jer možda upravo netko od njih pokaže daljnji interes za robotiku i za nekoliko godina u Osijek donesu medalje baš kao i sestre Važić sa Svjetskog natjecanja mladih robotičara.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!