Vijesti / Osijek

#kuziskod

Predstavljen projekt "Čist grad – naš ponOS"

Predstavljen projekt
Osijek.hr

S ciljem angažiranja zajednice u smanjenju količine proizvedenog otpada, predstavljen Projekt izobrazno-informativnih aktivnosti Grada Osijeka o gospodarenju otpadom

Jučer je na Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača  u osječkoj Gradskoj upravi održana je konferencija za novinare na kojoj je zamjenik gradonačelnika Boris Piližota zajedno s direktorom Unikoma Davorom Vićem i pročelnicom Ljiljanom Belajdžić predstavio projekt izobrazno-informativnih aktivnosti Grada Osijeka o održivom gospodarenju otpadom: „Čist grad – naš ponOS“.

Konferenciju je s inicijalnim informacijama o projektu vrijednom 2,3 milijuna kuna otvorila Ljiljana Belajdžić, pročelnica Upravnoga odjela za graditeljstvo, energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša Grada Osijeka, podcrtavši ponajprije ciljeve ovoga projekta:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Želimo educirati građane Osijeka o njihovoj ulozi u procesima gospodarenja otpadom, izgraditi im svijest o važnosti reda prvenstva gospodarenja otpadom, uključujući i ponovnu uporabu, recikliranje i kompostiranje, koji imaju važnu ulogu u uspostavi sustava kružnog gospodarenja otpadom", rekla je Belajdžić te pobrojala 15 ključnih aktivnosti provedbe projekta, kao što su obilježavanje važnih eko datuma; organiziranje javnih tribina i radionica za građane svih dobnih skupina; izrada bojanki i slikovnica za djecu; izrada edukativnih letaka i vodiča te materijala za osobe oštećenog vida/sluha.

Ključan partner Gradskoj upravi u provedbi ovoga projekta je gradska komunalna tvrtka Unikom koja već godinama ulaže znatne napore u unaprjeđenje sustava gospodarenja otpadom u Osijeku, ali i u samu izobrazbu građana. Stoga je direktor Unikoma Davor Vić napomenuo kako, prema posljednjim podatcima iz 2018., količina nastalog komunalnog otpada po glavi stanovnika iznosi 208 kg, a cilj je da ta količina u Osijeku bude maksimalno 56 kg po stanovniku godišnje te ocijenio kako je ovaj projekt došao u pravo vrijeme i da se zadani cilj može dostići unaprjeđenjem komunalne infrastrukture, ali i izobrazbom građana.

Osječki dogradonačelnik Boris Piližota naveo je kako projektne aktivnosti počinju s današnjim danom, a završavaju 29. travnja 2020. te podsjetio da Osijek prednjači u gospodarenju otpadom među velikim gradovima, posebice kada se uzmu u obzir i druga dva projekta iz gospodarenja otpadom: nabava 31.600 spremnika za odvojeno prikupljanje otpada te izgradnja reciklažnih dvorišta u Gornjem gradu i Retfali. Sva tri projekta vrijedna su oko 18,5 milijuna kuna, od čega je gotovo 16 milijuna sufinancirano sredstvima EU.

Ključne poruke koje se žele prenijeti građanima tijekom provedbe projekta bit će fokusirane na poticanje kružnog gospodarstva, podizanje svijesti o tome što se može reciklirati i gdje, ponovnu uprabu proizvoda, podizanje svijesti o smanjenju količine otpada te ostale korisne informacije o kućnom i vrtnom kompostiranju, kao i postupanju s građevnim otpadom. Sve informacije bit će dostupne i redovno ažurirane na mrežnim stranicama projekta i na društvenim mrežama.

"Ako želimo živjeti u čistom gradu, svi zajedno moramo doprinijeti tome cilju", riječi su kojima je Piližota zaključio današnju novinsku konferenciju.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!