Vijesti / Osijek

započele međunarodne radionice

Osijek provodi EU projekte vrijedne 87 milijuna eura

Osijek provodi EU projekte vrijedne 87 milijuna eura
Davor Javorovic/PIXSELL

Osijek – najuspješnija urbana aglomeracija u Hrvatskoj – domaćin je dvodnevne međunarodne radionice „Održivo ulaganje u održivi urbani razvoj. Priprema za budućnost u Bugarskoj, Hrvatskoj i Rumunjskoj“. Okupili se stručnjaci i kreatori politika iz cijele Europske unije.

U Osijeku je jučer započeo dvodnevni događaj koji je okupio predstavnike nacionalnih i lokalnih vlasti iz Hrvatske, Bugarske i Rumunjske, kao i kreatore politika i stručnjake iz cijele Europske unije. Riječ je o međunarodnoj radionici na temu održivog urbanog razvoja koju je organizirala Generalna uprava Komisije za regionalnu politiku (DG REGIO) u suradnji s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Gradom Osijekom i Građevinskim i arhitektonskim fakultetom Osijek.

Pozdravnim govorima radionicu su u prostorijama Građevinskog i arhitektonskog fakulteta Osijek otvorili ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić, zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš i Vittoria Alliata di Villafranca, direktorica u DG REGIO.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

– Velika je čast za Osijek ali i Hrvatsku, biti domaćin Mreže urbanog razvoja Rumunjske, Bugarske i Hrvatske. U dva dana razmijenit ćemo sadašnja iskustva u okviru ITU-a i donijeti zaključke koji će nam biti korisni za iduće programsko razdoblje. U ovom trenutku Grad Osijek provodi projekte u vrijednosti 87 milijuna eura, od čega je 67,5 milijuna sufinancirano iz EU fondova – kazala je osječka dogradonačelnica Žana Gamoš.

Ministar Pavić istaknuo je da je kroz Mehanizme integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) Hrvatskoj na raspolaganju 345 milijuna eura za Zagreb, Osijek, Rijeku, Split Zadar, Slavonski Brod i Pulu, a planirano je ITU mrežu proširiti za još pet gradova.

Inače, Urbana aglomeracija Osijek – najuspješnija aglomeracija u Republici Hrvatskoj – koristi 40 milijuna eura koji su usmjereni na održivi urbani razvoj. Riječ je o projektima poduzetničke infrastrukture, javnoga prometa, obnova brownfield lokacija, razvoja i unaprjeđenja kulturne baštine, razvoja sustava toplinarstva te razvoja socijalnih usluga i obrazovanja.

Tijekom radionice sudionicima će se pružiti pregled dosadašnjih dostignuća, a raspravljat će se o zajedničkim izazovima, mogućnostima i konkretnim rješenjima za održivi urbani razvoj. Ova će radionica ujedno biti platforma za razmjenu ideja i dobrih praksi s obzirom na pripremu za sljedeću generaciju urbanih strategija u kohezijskoj politici 2021.-2027. – za koju je Grad Osijek već otpočeo s pripremama.

Po završetku radionice, Grad Osijek kao domaćin organizira obilazak Tvrđe uz stručno vodstvo Grgura Marka Ivankovića tijekom kojega će uzvanici iz država članica EU iskustveno doživjeti osječke projekte sufinancirane sredstvima iz EU fondova.


Izdvojeno

Reci što misliš!