Vijesti / Osijek

više zelenila

Uz novu biciklističko-trkaču stazu, niknut će i novi drvored uz Promenadu

Uz novu biciklističko-trkaču stazu, niknut će i novi drvored uz Promenadu
Davor Javorović/Pixell

Pritisak građana urodio je plodom pa će uz novi biciklističku i trkaču stazu uz promenadu, niknuti i potpuno novi drvored.

Grad Osijek ove godine započeo je izgradnju više kilometara novih
biciklističkih staza, kao i obnovu postojećih koje dosad nisu bile
usklađene s Pravilnikom o biciklističkoj infrastrukturi, a prva među njima koja je podigla puno prašine je ona uz promenadu.

Brojni su građani pisali gradskoj upravi i traži da se površina uz novu stazu, ali i postojeće zelenilo dodatno uredi.

PXL_050515_10581852
Kreće izgradnja biciklističke i trkačke staze uz promenadu

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Bio sam prilično uporan u svojim zahtjevima i molbama. I dalje smatram da je ovom izgradnjom Promenada devastirana, da je veći dio Promenade i od prije devastiran  da se i prije moglo bolje i više napraviti da služi kao setnica, a ne da zjapi prazna preko ljeta jer se ne može hodati preko dana, a da ne dobiješ sunčanicu", rekao je Osječanin Alen Štern.

Na njegovo, ali i na zadovoljstvo svih građana, u gradskoj upravi čuli su ove zamolbe pa će ova priča imati i nastavak i to onaj pozitivan.

"Imamo ogromna privatna ulaganja u sportsku infrastrukturu poput ulaganja Žito grupe u Sokolski centar, zatim ulaganja NK Osijeka u izgradnju stadiona u vrijednosti preko 300 milijuna kuna. Vjerujem da na toliko uloženog privatnog kapitala imamo dužnost i mi izdvojiti određena sredstva za poboljšanje sportske infrastrukture", rekao nam je idejni inicijator gradnje staze, potpredsjednik Gradskog vijeća, Karlo Šatvar.Staza ulazi u zadnju fazu, a već danas (četvrtak) počinje postavljanje plavog tartana, te se postavljaju rubne kocke kao završetak staze, a prema riječima Šatvara, nakon toga kreće uređenje zelenila: "Čitajući komentare nekih od sugrađana koji su iskazali nezadovoljstvo zbog rezanja grana na nekoliko drveća inicirao sam sadnju dodatnog drveća uz stazu. Primjerice kod secesijskog zdenca bi se popunile prazine u drvoredu, dok bi na potezu od mosta Franje Tuđmana do igralište Elektre niknuo novi drvored.

No, nije sve u ingerenciji grada Osijeka već su potrebne dozvole drugih javnopravnih tijela: Agencije za obnovu osječke Tvrđe, Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima i Hrvatskih voda, ali tu ne očekujemo dodatne probleme za realizaciju".

Tako bismo završetkom staze dobili veću sigurnost za pješake na pješačkoj stazi, posebice za djecu, novi kvalitetan sadržaj za sportaše rekreativce, te više drveća nego prije.

"Iako je teško zadovoljiti sve sugrađane vjerujem da će ovim velika većina biti zadovoljna", zaključio je Šatvar.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!