Vijesti / Osijek

pirpreme za 'ŠKOLu ZA ŽIVOT'

Ministrica Divjak u Osijeku se sastala s dvjestotinjak ravnatelja osnovnih škola

Ministrica Divjak u Osijeku se sastala s dvjestotinjak ravnatelja osnovnih škola
Davor Javorovic/PIXSELL

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u Osijeku se sastala s ravnateljima osnovnih škola s područja slavonskih županija u sklopu posljednjih priprema za uvođenje Škole za život u sve škole

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je  da je 82 posto roditelja čija su djeca sudjelovala u eksperimentalnom programu kurikularne reforme Škola za život zadovoljno, a da se kritike tome programu često ne temelje na argumentima.

"Naravno da uvijek postoje pitanja i da neke stvari mogu biti bolje, ali se desetljeća zaostajanja u unaprjeđenju rada u odgojno-obrazovnim ustanovama ne mogu riješiti u jednoj godini. Sigurno će trebati jedan period prilagodbe i zato će sve škole i učitelji imati podršku cijelu prvu godinu izvođenja", rekla je Divjak uoči sastanka s ravnateljima osnovnih škola iz pet slavonskih županija.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dodala je da se obavljaju posljednje pripreme za početak školske godine, a kako su izvijestili nakladnici, sve su knjige tiskane i na putu prema školama, što znači da bi svi udžbenici trebali biti dostavljeni na vrijeme. U tijeku je javna nabava 26.500 prijenosnih računala za nastavnike, čija bi isporuka trebala krenuti krajem rujna, a do kraja ove godine ravnateljima bi trebali biti isporučeni tableti, što je osigurano sredstvima Europskog socijalnog fonda.

U iduća dva tjedna imat ćemo sedam skupova s ravnateljima osnovnih i srednjih škola, kroz cijelu godinu davat ćemo podršku svim nastavnicima, jer u ovo je, skupa s područnim školama, uključeno gotovo 2.600 škola, i 40 tisuća nastavnika, a u reformu ove godine izravno ulazi oko 150 tisuća učenika, a svi dosadašnji rezultati pokazuju da smo na dobrome putu, rekla je ministrica.

Na pitanje novinara odgovorila je kako je prvi razred ove godine upisalo oko 38 tisuća učenika, odnosno 482 učenika manje nego prošle godine, ocijenivši da se taj pad usporava te da je to dobra vijest, ali se i dalje mora raditi na tome da svi učenici imaju jednaki pristup kvalitetnom obrazovanju.

Komentirajući pitanje o povećanju plaća u sektoru obrazovanja, Divjak ističe da je evidentno zaostajanje koeficijenata složenosti poslova zaposlenih u odgojno-obrazovnim ustanovama za sličnim poslovima u javnim službama te očekuje da se u idućih godinu dana to pitanje uredi. Razgovori su u tijeku i sigurna sam da će biti na vrijeme obavljeni, dodala je. Na upit da komentira najave štrajka prosvjetnih djelatnika na prvi dan školske godine, Divjak je odgovorila kako očekuje da se do tada dođe do nekih kvalitetnih rješenja te da štrajk neće biti potreban, iako je to legitimno sredstvo, koje sindikati mogu upotrijebiti.

Izvor: Radio Osijek


Izdvojeno

Reci što misliš!