Vijesti / Osijek

Azija, bliski istok i lokalna

Uspjeh znastvenika: Otkrivena tajna izduženih lubanja nađenih kraj Osijeka

Priliko radova na izgradnji južne osječke obilaznice još 2013. godine, arheolozi su pronašli tri lubanje čudnog, deformiranog oblika. Danas, šest godina kasnije, utvrđeno je njihovo porijeklo i starost.

U studiji objavljenoj u časopisu PLOS ONE, provedenoj pod vodstvom arheologa Rona Pinhasija sa Sveučilišta u Beču i našeg bioarheologa Marija Novaka s Instituta za antropologiju te u suradnji s kolegama s Harvarda i Irske i Portugala kao i kolega iz tvrtke Kudeceja koja je radove i izvodila, znanstvenici su spoznali brojne do sad nepoznate stvari o žiteljima ovih područja.

Utvrđeno je kako su tri lubanje pronađene na prostoru Hermanovog vinograda, zapravo osobe ukopane čak u 5. i 6. stoljeću poslije Krista, odnosno u doba Velike seobe naroda, a po jedna lubanja je iz istočne Azije što sugerira kako se rado o Hunu, jedna je s Bliskog istoka (pripadnik Alana) te jedna lokalnog porijekla.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sva tri mladića bila su u dobi od 14. godina, a nepoznat je njihov uzrok smrti. Vidljivo je kako su sva trojica bila neuhranjeni, a hranili su se većinom žitaricama.

Umjetna deformacija lubanje je namjerna aktivnost koja se provodi na glavama dojenčadi s ciljem postizanja željenog oblika lubanje pomoću letvica, jastučića ili posebno napravljenih pokrivala za glavu.

Radi se o široko rasprostranjenom kulturnom fenomenu koji se prakticira kako bi se označio grupni ili individualni identitet, odnosno kako bi razlikovao pojedince od ostalih ljudi ili kako bi pružio jasno vidljive dokaze o statusu ili pripadnosti određenoj klasi“, objasnila je molekularna genetičarka Kendra Sirak, poslijedoktorandica u laboratoriju Davida Reicha na Sveučilištu Harvard i koautorica ovog istraživanja.

Bili su žrtvovani?

Zanimljivo, znanstvenici su u studiji iznijeli i tezu kako je moguće da se radilo o žrtvovanju mladića iako nisu vidljivi znakovi nasilne smrti. Ova teza, iako je za nju mala vjerovatnost, ističe se kao moguća jer su ranije već nađeni slični grobovi.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!