Vijesti / Osijek

radovi će trajati 4 godine

Sljedeće godine kreće najveća obnova Tvrđe u povijesti

Sljedeće godine kreće najveća obnova Tvrđe u povijesti
Davor Javorovic/PIXSELL

Cilj je Tvrđu pretvoriti u kulturno i turističko središte, a za to će biti prije svega potrebna potpuna komunalna rekonstrukcija

Osječka Tvrđa u idućim godinama doživjet će, prema najavama Agencije za obnovu tog starog dijela grada velike promjene. Cilj je Tvrđu pretvoriti u kulturno i turističko središte, a za to će biti prije svega potrebna potpuna komunalna rekonstrukcija.

Trenutno je u tijeku obnova Vodenih vrata  kao i Trga Vatroslava Lisinskog i Stare pekare, a za ostale projekte, među kojima je i onaj najveći,  to je ponovna izgradnja obrambenih zidina, potrebno će biti u potpunosti obnoviti komunalnu infrastrukturu. Kako piše portal Republika.eu, u tijeku je javna nabava, a radovi će po svemu sudeći početi nagodinu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"To će biti instalacije vodovoda, kanalizacije i vatroobrane. Znači instalacije javne rasvjete. Za instalacije koje su u vlasništvu HEP-a, postavit će se koridori gdje će se one kasnije postavljati. Postavit će se DTK instalacije, znači postaviti će se sve instalacije koje se trebaju postaviti u Tvrđi, i izvršit će se kompletna izmjena pokrova ceste, svih pločnika u Tvrđi i trgova naravno", kaže ravnatelj Agencije za obnovu osječke Tvrđe Željko Andraši.

Ceste će biti popločene ravnim kamenom, dok će sadašnji pločnici biti izvedeni od opeke postavljene na kant. Kocke koje su sada u Tvrđi stavljene su 70-ih godina, dok su instalacije rađene u različitim razdobljima, a dijelovi kanalizacije još su iz doba Turaka, piše Republika.

"Nikada u Tvrđi nije napravljena kompletna, kao što bi sada bila napravljena izmjena instalacija. Znači, instalacije su se uvijek radile separativno, odnosno rekonstruirao se jedan određeni dio instalacija koji je bio neophodno potreban da se rekonstruira da bi se određene zgrade u Tvrđi mogle staviti u uporabu", dodaje Andraši.

Velik će to biti posao koji će se raditi u etapama, ulicu po ulicu, a ukupno se radi o 30 tisuća metara četvornih.

"Financiranje će biti većim dijelom iz EU. Djelomično će bit od strane Grada Osijeka, procjena vrijednosti je negdje cca 90 do 100 milijuna kuna", kaže Andraši.

Procjena je i kako će radovi trajati tri do četiri godine.

Izvor: Republika.eu


Izdvojeno

Reci što misliš!