Vijesti / Osijek

Izvoze diljem svijeta

Osječki ured Plave tvornice: Razvijaju se, redovno provode studentske prakse i ne misle stati

Osječki ured Plave tvornice: Razvijaju se, redovno provode studentske prakse i ne misle stati

U 2018.godini, tvrtka Factory (Plava tvornica), koja ima ured i u Osijeku, nagrađena je priznanjem “Prijatelji studenta” od neprofitne udruge iz Zagreba - eSTUDENT koja ocjenjuje poduzeća za suradnju sa studentima na različitim projektima te pružaju dodatne edukacije svim studentima.

2019. godinu nastavili su u istom ritmu, te su do polovice 2019.godine proveli 15 studentskih praksa na različitim pozicijama. Primarno su softverska tvrtka, no pružaju mogućnost obavljalja prakse i ne-tehničkim fakultetima. Tako imaju izvrsnu suradnju s fakultetima u Osijeku, Virovitici, Zagrebu, Rijeci i Varaždinu!

Rast i razvoj Factory tima čuje se daleko pa su im se javili i studenti iz SAD-a!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zadnja 2 mjeseca u osječkom uredu dizajn i development tvrtke Factory, svoju ljetnu praksu proveli su Ryan i Alex, studenti s Brigham Young Universityja iz Utah iz SAD-a.

Ryan na praksi za Android developera, a Alex u Sales & Marketing odjelu, a dva mjeseca bili su njihovi gosti i radili u timovima i imali svoj individualni plan učenja i mentora.

"Svaki novi zaposlenik ili praktikant prilikom dolaska u naš tim, ima svoj onboarding proces unutar kojeg mu predstavimo naš tim, procese i klijente. Nakon predstavljanja tvrtke, svakom novom kolegi predstavimo plan učenja i dodjelimo mentora koji će biti zadužen za praćenje te redovno  davanje feedbacka na rad praktikanta. Time želimo greške svesti na minimum i maksimalno iskoristiti vrijeme praktikanata koje želimo što bolje naučiti i pripremiti za rad na stvarnim projektima", kaže psiholog i HR manager, Marko Marincel.

Android developer praksa

Praktikant Ryan Echols svoju praksu započeo je razumjevanjem razlika između Jave i Kotlina te je uz na praksi je prošao programske jezike Javu i Kotlin, postavljanje projekta, dodavanje dependecy-a, MVP arhitekturu, Dagger i Koin, Firebase, Realm.

Osim uvoda i dobrog razumijevanja Kotlina, Ryan je svoju praksu maksimalno iskoristio te razvio čak 4 Android aplikacije!

Realizirao je svoju ideju te napravio aplikaciju za razumijevanje riječi i rečenica u stranom jeziku pa tako aplikacija vrši prijevod unesenih riječi i rečenica.

Zatim je u drugoj aplikaciji na Ggoogle mapama implementirao radare na području Hrvatske te omogučio korisnicima obavijesti da je radar na putu ako korisnik uđe u 2 km radiusa, te je pomoću HAKovih stranica prikazao listu mjesta na kojima možete očekivati policajce koji vrše kontrolu brzine. Treća aplikacija mu je usavršila znanja iz Firebase-a u kojoj je morao implementirati registraciju i prijavu korisnika te spremanje podataka u Firebase bazu podataka. Čevrta aplikacija prikazuje vrijeme za sljedećih 7 dana s obzirom na korisnikovu lokaciju ili ako sam upiše mjesto za kojeg ga zanima prognoza vremena.

U svakoj od ovih aplikacija susretao se s različitim principima rada i nailazio na različite probleme čija rješenja uvelike doprinose razvoju tehničkih aspekata u vještina u razvoju mobilnih aplikacija.

Pitali smo Ryana za njegove dojmove s prakse:

"Opazio sam da svi zaposlenici pomažu međusobno različitim timovima, svi žele da jedni i drugi uspiju. Sviđa mi se što su svi prijatelji, druže se i rado dijele svoje znanje sa svima. Uz mentora sam puno toga naučio, koji je bio strpljiv kada nisam razumio neki zadatak te je vrlo brzo pomogao s rješenjem nekog problema kojeg sam imao. Što se tiče Osijeka, Osijek mi je odličan! Lijep je grad i ima taman svega što ti treba, posebno mi se svidio Pannonian Challenge."

Praksa u Sales & Marketing odjelu

Drugi praktikant iz SAD-a je Alex koji je zadnja 2 mjeseca proveo na praksi u Sales & Marketing odjelu.

Alex dolazi iz Kalifornije i studira marketing na Brigham Young Universityju. Dolaskom na praksu, htio je razvijati vještine koje će mu pomoći u poslovnom svijetu i ostatku predmeta na faksu. Ove godine upisuje 3. godinu fakulteta.

"Alexovu praksu formirali smo na način da pokrijemo sve ono što je rekao da ga zanima i što bi mu pomoglo na daljnjem usmjeravanju na fakultetu.

Alex je praksu počeo istraživanjem tržišta, upoznavanjem s našim klijentima te vezi između sales i marketing tima. To je obuhvaćalo različite metode ispitivanje, opširnog istraživanja za koje je izradio ankete, pronalazio tvrtke koje će anketirati te u konačnici analizirao i prezentirao rezultate. Kako bi što bolje mogao napraviti analizu rezultata, Alex je krenuo na tečaj za Google Analytics te stekao certifikat koji će mu zasigurno koristiti u daljnjoj karijeri. Uz sve navedeno, Alex je vježbao vještinu pismenog izražavanja te smo mu približili content strategiju i povezanost s optimizacijom sadržaja i cijele web stranice. Uz sve navedeno, Alex se je upoznao rad u IT tvrtci te kako izgleda prvi kontakt s kljentom, kako izgleda detaljna ponuda i specifikacija nekog nadolazećeg projekta", kažu u osječkom uredu Plave tvornice.

Pitali smo Alexa za njegove dojmove s prakse:

"Definitivno najzanimljivije mi je područje analitike i istraživanja. Volim razumijeti kako razmišljaju kupci i istražiti načine kako ih možemo pridobiti. Praksa mi je pomogla u pripremi za 3.godinu fakulteta te sam naučio kako treba reagirati i što raditi ukoliko neki zadatak ne znam na prvu riješiti ili ako napraivm nešto što i nije najtočnije rješenje. U Osijeku osjetim posebnu atomosferu grada i sviđa mi se kako su ljudi opušteni i uvijek spremni za dobru kavu!"


Izdvojeno

Reci što misliš!