Vijesti / Osijek

modernizacija omiljenog kupališta

Kopika postala prva pametna plaža u Hrvatskoj

Kopika postala prva pametna plaža u Hrvatskoj
Ivica Benić/SiB.hr

Grad Osijek može se pohvaliti prvom pametnom plažom. Tako je Kopika obogaćena pametnim klupama, stablom, tuševima i setovima za sjedenje

Grad na Dravi može se pohvaliti još jednom hvalevrijednom investicijom. Riječ je o modernom uređenju poznatog osječkog kupališta – Kopike.

"Naš Osijek je prvi u regiji koji ima čast uživati i ponositi se pametnom plažom Copacabanom. Projekt je investicijske vrijednosti od 1.053.876,25 kuna od čega je sufinanciran iz Programa razvoja javne turističke infrastrukture i Ministarstva turizma u iznosu od 392.000,00 kuna"  objasnila je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.

Kopika postala pametna plaža Fotogalerija

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ostatak potrebnih financijskih sredstava, više od 660.000 kuna, osigurao je Grad Osijek.Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je u prosincu 2018., a realizacija projekta je započela u svibnju 2019., dok su radovi završeni u srpnju ove godine.

"Ovih dana sve naše Osječanke i Osječani, ali i dragi gosti koji dođu na naše kupalište, u isto vrijeme bezbrižno uživajući na suncu, Dravi i našim bazenima, mogu biti spojeni s cijelim svijetom" poručila je Gamoš i naglasila prednosti ovog projekta.U okviru investicije postavljeno je pet pametnih klupa, tri kabine za presvlačenje, deset pametnih tuševa, dvadeset novih LED rasvjetnih tijela sa stupovima, dva seta za sjedanje i jedno pametno stablo.

"U svakom trenutku svi oni koji dođu na kupanje mogu puniti svoje mobilne uređaje i laptope. Naravno ako krenu u vožnju e-biciklom ili e-romobilom mogu malo prisjesti, odmoriti se te napuniti svoja vozila" rekla je zamjenica gradonačelnika i pozvala građane da iskoriste mogućnosti koje im osuvremenjena Kopika pruža.

Na solarnom stablu ima šest uobičajenih i isto toliko USB utičnica, a crpit će solarnu energiju pomoću fotonaponskih panela kapaciteta 810 vati. Pod krošnjom ovog drveta ima i 12 sjedećih mjesta. Na solarnim klupama i setovima za sjedenje moguće je bežično puniti dva mobilna uređaja te na 4 USB priključka.

solarno stablo
modernizacija plaže Futurističko stablo niknulo na Kopiki

Naravno ono što je i najvažnije je to kako su pametne klupe, tuševi, kabine za presvlačenje, setovi za sjedenje, ali i stablo proizvod hrvatskog znanja što ovo ulaganje čini još vrjednijim.

Grad je ponovno dokazao kako ide u korak s modernim vremenima i osluškuje potrebe svojih građana, ali isto tako aktivno koristi raspoložive potpore i programe kako bi investirao u moderniji i kvalitetniji život Osijeka. Vjerujemo da će građani prepoznati važnost ove modernizacije i znati čuvati sve navedeno.

Izvor: osijek.hr

 

 


Izdvojeno

Reci što misliš!