Vijesti / Osijek

tenjski volonteri u akciji

Od starih guma i drvenih paleta do dječjeg igrališta za samo 26 sati

Od starih guma i drvenih paleta do dječjeg igrališta za samo 26 sati
Facebook/Kristijan Šimičić

Ovako izgleda kad se male i velike ruke udruže

Maja Viduman i Kristijan Šimičić, mještani Osječkog prigradskog naselja Tenja, prijavili su Zakladi Slagalica projekt uređenja zelene neiskorištene površine u park za djecu.

Cilj projekta je bio uključiti što više djece i odraslih iz naselja u uređenje parka kako bi gradili zajedništvo i uredili park za svu djecu Tenje.

tenja dječji park Fotogalerija

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zaklada Slagalica je odobrila za projekt 5.200 kn, dok su Maja i Kristijan trebali prikupiti još 3.600 kn u obliku volontiranja i donacija za realizaciju projekta.

Maja i Kristijan u cijelu priču su uključili Anitu Stevanović, Roberta Vidumana i Senku Rončević te podijelili dijelove projekta.

Zelena površina koju su htjeli preurediti u park je godinama bila zarasla, neodržavana i neiskorištena. No ujedno je bila i savršena za uređenje za potrebe djece i mladih jer je okružena s desetak stabala velikih platana koje stvaraju hlad s jedne strane i dvadesetak stabala breza s druge strane.

Kristijan Šimičić je želio uskladiti prednosti stabala platana i breza i hlada koji stvaraju s potrebama parka. Bilo je bitno da se ni jedno stablo ne smije oštetiti.

Prvi dio plana je bio nabaviti 60 drvenih paleta, 50 rabljenih automobilskih guma, nekoliko velikih traktorskih guma, 2 kubika pijeska, željezo za nogometne golove, stupove za odbojku i badminton. Trebalo je nabaviti boje, lakove, kistove i sl. Dio stvari su nabavili sa Zelenog otoka Jug 2, a dio su kupili iz budžeta projekta.

Pozvali su mještane preko društvenih mreža da se priključe provedbi projekta "TKO AKO NE TI" kojim je planirano uređenje kompletnog parka na križanju Ulice Svete Ane i Miroslava Krleže u Tenji (mjesto stare tržnice u Staroj Tenji). Akcija je trajala dva dana: petak 5.7.2019. (od 8:00 ujutro do 21:00) i subotu 6.7.2019. od 9:00 ujutro do 22:00.

U samo dva dana i 26 sati rada s djecom sutra mještanima Tenje odbačene auto, moto i traktor gume pretvorili u gusjenicu, žabu, dječji traktor, bolid formule 1, žirafu, puža, šalice za čaj, ljuljačke, pješčanike, igralište za preskakanje,...

Drvene palete pretvorili su u dječje kućice, klupe za odmor, stolove. Stvorili su i nogometno igralište, a uskoro će niknuti i odbojkaško i badminton igralište.

Kristijan Šimičić i Maja Viduman kažu da im je najveća nagrada bila kada je curica Anđela koja im je pomagala rekla: "Ovo su mi dva najljepša dana u životu"

Zahvalili su se svima koji su sudjelovali u osmišljavanju i izradi igrala u parku, od djece do odraslih iz Tenje kao i svim poduzetnicima na ustupanju kombija za prijevoz, traktorskim gumama i dodatnoj financijskoj pomoći.

Zahvalili su se i svim mještanima koji su donosili sokove, kiflice i pite dok su radili.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!