Vijesti / Osijek

roditelji zajedno

ISKRA: Propitivanjem i preuzimanjem odgovornosti do kvalitetnijeg odgoja

ISKRA: Propitivanjem i preuzimanjem odgovornosti do kvalitetnijeg odgoja

Proveden je još jedan ciklus seminara, radionica, foruma i festivala pod nazivom „Roditelji zajedno“, koji se provodi u kontinuitetu već 4. godinu za redom, što ga čini jednim od najvećih pedagoških ciklusa na teme cjelovitog i pedagoški smisleno utemeljenog odgoja i obrazovanja.

Udruga ISKRA waldorfska inicijativa, koja je osnovana upravo u suradnji roditelja i odgojno-obrazovnih djelatnika u želji da se donesu pozitivne i kvalitativne promjene u odgoj i obrazovanje, uspjela je kroz aktivnosti projekta uključiti i senzibilizirati preko 1000 roditelja, učitelja, odgojitelja, stručnih suradnika i studenata.

"U posljednjem ciklusu (šk. god. 2018./19.) ugostili smo međunarodne pedagoške stručnjake poput Godi Kellera, Alena Guce, Slavice Bašić itd., koji su držali dvodnevne stručne seminare, a sve je naravno obogaćeno praktičnim radionicama koje su tematski pratile seminare. Zašto ovakav pristup? Zato što se zalažemo za cjeloviti pristup u odgoju, koji ne zahvaća samo intelekt, već i emocije i volju te je zato važno da upravo oni koji su najviše s djecom, a to su prije svega roditelji, a potom odgojno-obrazovni djelatnici, doživljajno zahvate u to.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Smatramo ovo važnim doprinosom lokalnoj zajednici, jer smo uspjeli nagnati mnoge sudionike na promišljanja relevantnih pedagoških tema i suvremenih pedagoških izazova. Današnja dnevna dinamika, zaposlenost roditelja, nezaustavljivi tehnološki razvoj i mnogi drugi faktori, čine nas nesigurnima po pitanju odgoja, stoga smo skloni više se prepustiti utjecajima, nego ih temeljitije propitati i preuzeti odgovornost. Svi želimo da nam djeca (buduće generacije) budu zdrava, prije svega, a potom sretna i zadovoljna sa svojim životnim odabirima. To se ne može garantirati, ali se tome može doprinijeti, tvrde svi stručni voditelji seminara", kažu u ISKRI.

Cijelim projektom, koji je pod pokroviteljstvom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, daje se trajni doprinos i međusektorskoj suradnji, budući da su partneri na projektu Dječji vrtić Osijek (krovna organizacija nad 26 osječkih vrtića) i Proni Centar za socijalno podučavanje, a suradnici na ovom ciklusu su bili Filozofski fakultet u Osijeku, Srednjoškolski đački dom i Centar za autizam. Partneri i suradnici također iskazuju zadovoljstvo rezultatima i želju za nastavkom suradnje, jer to je ono što čini stvarne pomake – istraživanje, suradnja i razmjena znanja. Do gotovih formula u odgoju je teško doći, jer odgoj je više umijeće nego znanost, ali kada se govori o pomacima u kvaliteti, tu smo sigurno svi profitirali.


Izdvojeno

Reci što misliš!