Vijesti / Osijek

simbol otpora

"Hrabri crveni fićo" među 10 svjetskih spomenika koji ostavljaju bez daha

Marko Mrkonjic/PIXSELL

S ciljem da zadivi gledatelja, moderni umjetnici pokušavaju učiniti nešto potpuno neuobičajeno. Njihov rad često pomiče, pa čak i krši zakone fizike, ali spomenici izgledaju poprilično jednostavni, a opet zadivljujući zbog priče koja se krije iza njih. Jedan takav spomenik je i spomenik legendarnom osječkom crvenom fići.

"Ova skulptura je napravljena kao uspomena na istinitu priču. Stvarni 'hrabri fićo' postao je poznat 27. lipnja 1991., kad su jugoslavenske vojne trupe ušle u grad. Jedan od građana parkirao je svog malog crvenog Fiću ispred nadolazećih tenkova kako bi iskazao pobunu protiv neprijatelja. Nakon toga, ostavio je auto i otišao. Automobil je uništen, ali je incident snimljen i kasnije prikazan na televiziji. Kao rezultat, automobil je postao poznati simbol osječkog gradskog duha. Puno ljudi u ovom gradu je poginulo", piše portal Bright Side o instalaciji čiji je službeni naziv "Fićo gazi tenka!".

"Ova instalacija sjeća na malenog crvenog fiću, koji je postao legendom i simbolom otpora Osijeka velikosrpskom agresoru u Domovinskom ratu", istaknuto je, a na popratnoj ploči na tri jezika (hrvatskom, engleskom i njemačkom) stoji kako instalaciju podižu "građani nepokorenog grada".

fico_na_tenku_9
FOTO: Fićo od danas gazi tenk

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Među ostalim spomenicima tu su i slon Jumbo, morski pas na krovu i vjerni navijač. Sve skulpture i priče iza njih pročitajte na portalu Bright side.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!