Vijesti / Osijek

secesijski biser arhitekture

Samozatajni osječki filantrop kupio Vilu Batory i otkriva što planira s njom

Samozatajni osječki filantrop kupio Vilu Batory i otkriva što planira s njom
Davor Javorovic/PIXSELL

"Kupio sam je iz čiste ljubavi prema gradu i prema ljepoti"

Vila Batory napoko nje dobila novog vlasnika. Nakon deset godina borbe uspio ju je kupiti poznati osječki filantrop, mecena i humanitarac Branko Ostović.

Za ovaj osječki secesijski biser arhitekture izdvojio je pet milijuna kuna, a u obnovu planira uložiti još 45 milijuna.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Branko Ostović poznat je kao najveći hrvatski kolekcionar rijetkih i skupocjenih automobila, kao što je  kabriolet Rolls-Royce Phantom Drophead Coupe iz ograničene serije Spirit of Ecstasy, jedan od samo 35 proizvedenih, ili recimo Alfa Romeo 8C Spyder, Porsche 911 Sport Classic, odnosno Rolls-Royce holivudske legende Freda Astairea.

U razgovoru za Jutarnji list otkriva svoje planove za vilu.

"Napokon je i ta priča dobila epilog. Ponosan sam na činjenicu da sam konačno uspio ostvariti svoj davni naum i kupiti tu, nekoć prekrasnu zgradu kojoj samo želim vratiti njezin stari sjaj, onako kako ona to zaslužuje i kako to zaslužuju ljudi koji su je projektirali i gradili. Ništa više i ništa manje od toga" potvrdio je za Nedjeljni Jutarnji kupovinu Vile Batory Ostović.

Ova građevina, koja je izgrađena u secesijskom stilu za potrebe ravnatelja paromlina ''Union'', svoju posljednju namjenu imala je kao ortopedska bolnica, a danas je urbanističko ruglo. Zanimljivo, za razliku od stalih secesijskih građevina, ova je građena kao vila i koristila se za stanovanje samo jedne obitelji što je samo pokazatelj statusa kakvog je u to doba imao vlasnik.

"Nemam nikakvih planova. Kupio sam je iz čiste ljubavi prema gradu i prema ljepoti. Meni je 68 godina i stvarno nemam nikakve planove s tom zgradom, samo je želim vratiti gradu, da ponovno bude na ponos. Kako gradu, tako i sebi. Možda bi se moglo reći da želim od nje napraviti još jedan vrijedan osječki spomenik" rekao je Ostović.

Ističe kako će pokušati obnovu završiti najbrže što je moguće, ali da to prvenstveno ovisi o dobivanju svih dozvola, odnosno brzini institucija i birokracije.

Javnosti su poznate njegove višemilijunske  donacije  Kliničkom bolničkom centru Osijek za kupovinu različitih dijagnostičkih uređaja i opreme, no manje je poznato da je njegov novac pomogao brojnim siromašnim i bolesnim osobama, ljudima u potrebi, humanitarnim udrugama, poput primjerice “Rijeke ljubavi”, koja skrbi o tisućama socijalno ugroženih Osječana. Svime time Ostović se ne želi javno hvaliti.

Ostović je, zapravo, rijedak primjer čovjeka koji ima financijsku moć, ali koji je ne potencira niti se bahati.

Opširniji razgovor s Ostovićem pročitajte u Jutarnjem listu.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!