Vijesti / Osijek

budite kreatori napretka

Predsjednica iz Osijeka poslala poruku mladima koji su se odselili iz zemlje

Predsjednica iz Osijeka poslala poruku mladima koji su se odselili iz zemlje

Svečanom sjednicom Županijske skupštine u subotu je obilježen Dan Osječko-baranjske županije, a hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tom je prigodom poručila kako je ravnomjeran i policentričan razvoj Hrvatske ključ demografske obnove Slavonije i cijele države te da će njezina radna skupina na jesen izraditi i predstaviti mjere daljnje fiskalne i funkcionalne decentralizacije i ravnomjernijeg regionalnog razvoja.

Predsjednica je istaknula i kako je godinu dana od otvaranja njezina privremenog ureda ta Županija napravila zamjetne razvojne iskorake, pri čemu Vladin projekt Slavonja, Baranja i Srijem "daje dobre razvojne učinke i dati će još bolje".
Ocijenila je kako dosadašnje napore za razvoj poljoprivrede treba još pojačati,  jer "hrvatski seljak treba državu koja će mu omogućiti profitabilnu proizvodnju, kako kroz jeftinije kreditiranje i poticajnu poreznu politiku tako i kroz racionalno udruživanje u klastere i zadruge te agrotehnološku pomoć".

Kako bi se zaustavilo iseljavanje potrebna je odlučna i brza državna intervencija, počevši od poticajne porezne politike u prilog investicija i plaća, subvencija i posebnih demografskih  jera za mlade obitelji, u svemu tome odgovornost imaju lokalne zajednice, općine i gradovi, istaknula je predsjednica.

Grabar-Kitarović: Moramo raditi brzo jer nam vrijeme nije saveznik

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Odličnom je ocijenila vijest o rastu BDP-a od 3,9 posto u prvom tromjesečju, kazavši kako je to "veliki iskorak, jer omogućuje ne samo servisiranje dugova, već i stvarni rast, a još je bolja vijest da se rast BDP-a  ne temelji samo na potrošnji, već i na proizvodnji te izvozu".

Izrazila je nadu da se na tome neće stati te da će to biti zalog za rast BDP-a od pet posto "na krilima investicija i izvoza".

Taj rast je dostižan, ali traži još više zajedništva,  organiziranosti i odlučnosti za promjene. Moramo raditi brzo jer nam vrijeme nije saveznik. Zadaća politike je jasna, širiti prostor rada, obrazovanja, kreacije, poduzetništva i demokracije te otvarati put na vanjska tržišta, poručila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Posebno se obratila mladima koji "ostaju u svome zavičaju gradeći uspješne poduzetničke i životne priče".

"Treba nam vaš entzuijazam i optimizam. Onima koji su otišli želim reći da povratak ne znači neuspjeh, naprotiv, donesite nam svoje iskustvo, budite kreatori napretka, ne samo u Slavoniji, nego u cijeloj Hrvatskoj", istaknula je Grabar-Kitarović.

Tolušić: 19 milijardi kuna za projekte u Slavoniji

Izaslanik predsjednika Vlada ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić kazao je kako je u sklopu projekta "Slavonija, Baranja i Srijem", 19 milijardi kuna Vlada predvidjela za projekte u Slavoniji, kojoj treba kotač zamašnjak za bolji i kvaltietniji život svih stanovnika.
Istaknuo je kako je ta županija, s 1,5 milijardi kuna u posljednje tri godine, najuspješnija po povlačenju sredsva Programa ruralnog razvoja što omogućava da poljoprivrednici ostaju živjeti i raditi  Slavoniji. Naglasio je i kako je u pripremi preko 250 projekata za povećanje konkuretnosti poljoprivrede u Osječko-baranjskoj županiji, poput novih farmi, voćnjaka i plastenika.

Poljoprivreda u ovoj Županiji ima bezbroj lijepih priča, to je baza i struktura koju moramo čuvati i osigurati da bude još uspješnija u budućnosti, Želimo da poljoprivreda bude prepoznata ne kao nužda već kao prilika, zbog koje se isplati ostati u Slavoniji. Hvala onima koji podržavaju Vladinu politiku prema Slavoniji, a hvala i onima koji je kritiziraju, jer oni nas tjeraju da budemo što bolji, učinkovitiji i uspješniji, poručio je ministar Tolušić.

Anušić: Želimo osigurati ravnomjeran razvoj svih dijelova županije

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić izvijestio je kako je Županija pokrenula niz projekata, poput energetske obnovu zgrada, izgradnje 14 sustava navodnjavanja, regionalnog distributivnog centra za voće i povrće, novog osječkog Kliničkog bolničkog centra (KBC), nove zgrade 1. osječke gimnazije i srednje škola u Donjem Miholjcu, pri čemu vrijednost projekata doseže gotovo tri milijarde kuna, a najveći dio osigurava se iz EU fondova te u suradnji s Vladom RH.

"Želimo osigurati ravnomjeran razvoj svih dijelova županije. Pokrenuli smo županiju, postavili smo čvrste temelje za razvoj i tu nećemo stati", poručio je Anušić.
Zaslužnim pojedincima i ustanovama na sjednici su uručena županijska javna priznanja.

PXL 010619 24873963

Grabar-Kitarović: Moja zadaća je stabilnost državnih institucija i promcanje hrvatskih interesa

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u subotu nije željela komentirati unustarstranačke sukobe u HDZ-u, istaknuvši kako je njezina temeljna zadaća stabilnost državnih institucija te promicanje hrvatskih nacionalnih i državnih interesa.

Iako sam bila kandidat HDZ-a i još nekih stranaka sada sam nestranačka osoba i predsjednica svih građana u RH, i nikada ne komentiram rad svojih prethodnika, niti bilo koga tko je obnašao dužnost predsjednika Vlade, ili bilo koju visoku funkciju, tako niti unutarstranačke odnose bilo koje stranke, istaknula je predsjednica u izjavi medijima nakon svečane sjednice osječko-baranjske Županijske skupštine.

Poručila je i kako je njezina zadaća temeljem Ustava "stabilnost državnih institucija".
"Sve dok ona nije ugrožena, to nije pitanje za mene, to je pitanje za samu stranku, i u to se mogu i ne smijem uplitati", kazala je predsjednica upitana hoće li unutarstranački sukobi u HDZ-u utjecati na njezinu eventualnu predsjedničku kandidaturu .
Na upit očekuje li potporu HDZ-a na predsjedničkim izborima, odgovorila je "sve u svoje vrijeme".

Mislim da u Hrvatskoj malo previše razgovaramo o izborima i kandidaturama i gubimo dragocjeno vrijeme. Moja je temeljna zadaća i obveza brinuti i promicati hrvatske nacionalne i državne interese te brinuti za ostvarivanje svih pretpostavki za razvoj i napredak Hrvatske, dodala je.

O Škori: Svi koji zadovoljava uvjete prema hrvatskom Ustavu mogu biti potencijalni kandidati

O predsjedničkoj kandidaturi Miroslava Škore o kojoj mediji sve češće nagađaju kazala je kako "svatko tko zadovoljava uvjete, prema hrvatskom Ustavu, može biti potencijalni kandidat za predsjednika, ili neku drugu političku dužnost u državi".

Na upit o prosvjedu Građanske inicijative "Sinovi i kćeri Neretve" te pismu koje su joj uputili predsjednica je kazala kako je na pismo odgovorila te da je pisala i ministru zdravstva Milanu Kujundžiću, a nastavit će se, kaže, baviti tom problematikom, jer je dostupnost zdravstvene zaštite jedno od temeljnih ljudskih prava.

Prosvjedom  inicijativa "Sinovi i kćeri Neretve" iskazuje nezadovoljstvo zbog nedostatne razine zdravstvene zaštite na tome području te ističe zahtjev da se uspostavi helikopterska medicinska služba te donose odluka o županijskoj bolnici regionalnoga značenja.

Predsjednica je kazala kako je, prije nekoliko dana, primila predstavnike Hrvatskog liječničkog sindikata i komore, s kojima je razgovarala o uvjetima u zdravstvu, o čemu će obavijestiti ministra Kujundžića, koji sa svojim suradnicima iz Ministarstva, treba osigurati uvjete kakvi se traže. Zabrinuta sam zbog brojnih , kako u odnosu prema pacijentima tako i u odnosu prema liječnicima. Moramo biti svjesni da nam puno liječnika odlazi, da ih trebamo zadržati, puno ih više cijeniti, valorizirati sve ono što rade prekovremeno i iznad svojih profesionalnih dužnosti, ocijenila je predsjednica.

S Krstičevićem o helikopterima

Najavila je kako će oko problematike helikoptera i rješavanje pitanja hitnog prijevoza razgovarati i s ministrom obrane Damirom Krstičevićem.

Helikopteri koje Oružane snage imaju u ovome trenutku nisu za let u svim uvjetima. Ukoliko je negdje oluja, magla ili neki drugi loši vremenski uvjeti, njima je nemoguće poletjeti. Zbog toga se zalažem da nabavmo modernije zapadne helikoptere, koji mogu letjeti u noćnim uvjetima i uvjetima otežanih vremenskih okolnosti, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Izvor: Vijesti.hr
FOTO: Pixsell

 


Izdvojeno

Reci što misliš!