Vijesti / Osijek

Sablastan izgled Drvenparka nakon orezivanja krošnji stabala

Sablastan izgled Drvenparka nakon orezivanja krošnji stabala

Brojni Osječani ostali su neugodno iznenađeni pomalo sablasnim izgledom popularnog Drvenparka (Perivoja kralja Tomislava) nakon što je Unikomova radna jedinica Zelenilo obrezala krošnje većine drveća toga parka.

Kontaktirali smo Unikom koji nam je dao pojašnjenje.

"Vezano uz vaš upit za orezivanje stabala u Perivoju kralja Tomislava, napominjemo kako smo postupili prema Rješenju Grada u kojem je točno definiran obujam i tip zahvata na svakom određenom stablu. Rješenje je izdao Upravni odjel za komunalno gospodarstvo, promet i mjesnu samoupravu Grada Osijeka, a na temelju Rješenja Osječko-baranjske županije, s obzirom da se radi o zaštićenom perivoju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U Gundulićevoj ulici, također prema nalogu Grada, definirano je 14 stabala za uklanjanje. Riječ je o izuzetno opasnim stablima koja ugrožavaju život i imovinu građana te ih je bilo potrebno žurno ukloniti. Poneka od njih su već bila u fazi raspadanja. Označeno je i 8 stabala za orezivanje. Riječ je o stablima sa suhim granama u krošnji koje je potrebno sanirati. Nadalje, istovremeno se vrši i uklanjanje panjeva kako bi se omogućila zamjenska sadnja u ovoj vegetacijskoj godini i to u punom profiliu ulice (oko 25 stabala) što je znatno više od broja uklonjenih stabala.

Prema Programu održavanja javnih zelenih površina u Gradu Osijeku za 2019. godinu određena je sadnja minimalno 500 stabala, a neke od lokacija su Europska avenija (malolisna lipa 'Greenspire'), Frankopanska ul. (obični jasen), Gundulićeva ul. (malolisna lipa 'Greenspire'), Ul. Hrvatske Republike (američki likvidambar), Kolodvorska ul. (judino drvo), Kranjčevićeva ul. (obični koprivić) itd.

Uklanjanje stabala vezano je za određivanje opasnih stabala po gradu, a potencijalno opasna stabla uočavaju: Povjerenstvo Grada Osijeka za hortikulturu i krajobrazno uređenje, Unikom d.o.o., Odsjek komunalnog redarstva i sami građani. Uklanjaju se isključivo opasna stabla." stoji u priopćenju Unikoma.

drvenpark 1

drvenpark 1

drvenpark 1

drvenpark 1

drvenpark 1

drvenpark 1

SiB.hr
FOTO: Ivica Benić/SiB.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!