Vijesti / Osijek

Među uhićenima za nerede u St. Etiennu i jedan Osječanin

Među uhićenima za nerede u St. Etiennu i jedan Osječanin

Posljednjih nekoliko dana hrvatska policija je krenula u akciju uhićenja izgrednika povezanih s neredima na utakmici Hrvatska-Češka odigranoj 17. lipnja na Euru.

Podsjetimo, u 85. minuti hrvatski su navijači bacili baklje na teren te se potom i međusobno potukli.

Kako je za RTL rekao tehnički  ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, prepoznato je 36 osoba, od kojih se 14 može povezati za izravno sudjelovanje u neredima. 11 ih je privedeno, jedan je odmah pušten nakon obrade, trojica su puštena da se brane sa slobode, sedmorici je izdan istražni zatvor od mjesec dana uz jamčevinu od 50 000 kuna, a za trojicom policija još traga. Većina uhićenih je s dalmatinskog područja, članovi Torcide za koje se sumnja da su i izazvali prekid.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Među zadržanima u istražnom zatvoru je i jedan Osječanin. Kako stoji u izvješću osječkog DORH-a sumnjiči ga se da se pridružio skupini ljudi koja se tukla na tribini i poticala druge na to. Na teret mu se stavlja počinjenje kaznenog djela izazivanja nereda iz članka 324. stavak 1. i 2. kaznenog zakona.

Sudac istrage Županijskog suda odredio mu je istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela i ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke. Nejasno je, kako se djelo može ponoviti kad je Hrvatska ispala sa Eura i nema skoro neke utakmice plus izrečena je zabrana prisustvovanja utakmicama, a svjedoci su snimke s kamera. Također, osumnjičenik dosad nije kažnjavan.

Kako saznajemo od izvora bliskih osumnjičenom, on je u vrijeme prekida i bacanja baklji  bio na drugom kraju tribine zajedno s ostalim Osječanima, a u tučnjavi se našao naknadno kad je grupa navijača koja je odlučila uzeti pravdu u svoje ruke napala njegovog prijatelja koji također nije imo veze s izazivanjem prekida, pa ga je krenuo izbavit od linča mase. Sve se to navodno vidi i na policijskim snimkama.

Vinko Ljubičić, jedan od branitelja uhićenih iz Splita, rekao je kako ne postoje pravne pretpostavke za vođenje ovakvog postupka jer nema podataka u spisu da Francuzi imaju kazneno djelo izazivanja nereda, za što su osumnjičeni privedeni. Ministar Orepić jučer nije htio pojasniti na koju osnovu se ova privođenja i pritvaranja vrše.

Stručnjaci kažu kako se Hrvatska u ovom slučaju ponaša kao Srbija koja sudi za ratne zločine počinjenje na tuđim teritorijima, te si tako uzima pravo univerzalne juridisikcije i da bi je ova nerazumna pravna vratolomija na kraju mogla skupo koštati.

SiB.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!