Vijesti / Regija

Na Festivalu ''Dani slavonske šume'' u Našicama desetak tisuća posjetitelja

Na Festivalu ''Dani slavonske šume'' u Našicama desetak tisuća posjetitelja

Dani slavonske šume, najveća i najznačajnija manifestacija Grada Našica, ove godine održala se po 18. put, od 6. do 9. rujna.

Najviše programskih događanja ove turističke, gospodarske, kulturne, ekološke, znanstvene, gastronomske, kulturno-zabavne i sportsko-rekreativne manifestacije održalo se u subotu u Velikom parku iza dvorca Pejačević, a središnji dio je bilo natjecanje šumarskih radnika – profesionalnih sjekača u disciplinama poput okretanje vodilice, prerezi trupca, obaranje trupca na balon te kresanje grana. Nakon prijema uzvanika kod gradonačelnika Grada Našica Josipa Miletića, u nazočnosti velikog broja Našičana i njihovih gostiju održani su i 13. Obrtnički sajam, Sajam proizvoda i usluga ruralne Slavonije, natjecanja u kuhanju čobanca, u starim sportovima i vatrogasnim disciplinama, predstavljanje OPG-ova, voćara, mnogih udruga i društva, izložbe oldtimera i opreme za šumare, a za večer jebila predviđena gastrofolklorna manifestacija 19. Večer polesnjaka.

Župan Ivan Anušić, ujedno u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, otvorio je 18. Festival Dani slavonske šume u Našicama te tom prigodom izjavio:

- Slavonske šume, osobito slavonski hrast nadaleko su poznati ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi i svijetu, oni su naša stoljetna baština koju trebamo njegovati, čuvati i naravno pametno koristiti i na njoj graditi gospodarstvo Slavonije, Baranje, cijelog istoka Hrvatske. Mislim da to možemo, a i Hrvatske šume toga svjesne, pametno i logički raspolažu i gospodare šumama, zahvaljujući naravno i vama djelatnicima i onima koji vode Hrvatske šume - rekao je župan Ivan Anušić te dodaao:

- Manifestacija Dani slavonske šume najviše znači za Grad Našice te Osječko-baranjsku županiju jer je ujedno i promocija jednog od najbitnijih resursa Slavonije i Baranje, a to su naše šume i osobito hrast. Pravilnim gospodarenjem drvnom sirovinom možemo značajno ojačati cijelu Slavoniju i Baranju.

Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić pohvalio je djelatnike Hrvatskih šuma, osobito sjekače koji i na ovom natjecanju pokazuju svoje umijeće i vještinu, po čemu su na visokoj svjetskoj razini, a za našičke šumare je rekao da ih krasi ljubaznost i toplina te da su uvijek bili cijenjeni i inovativni.

- I ovom prigodom upozoravam na aktualne klimatske promjene koje djeluju kao okidač na pojavu štetnika i bolesti na drveću, pa šumarska struka postaje još važnija i odgovornija. Malo koja struka, zapravo jedino šumarska struka može dati odgovor na sve veće potrebe gospodarstva, a isto tako na sve veće zahtjeve ekologije - zaključio je Jakupčić.

SiB.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!