Vijesti / Regija

Našice povećale naknadu za novorođenčad s 1.500 na 2.500 kuna

Našice povećale naknadu za novorođenčad s 1.500 na 2.500 kuna

Prva donesena novogodišnja odluka Grada Našica je povećanje naknade za novorođeno dijete s 1.500 na 2.500 kuna.

Vezano uz tu odluku, ali i dugogodišnju tradiciju Josip Miletić Gradonačelnik grada Našica u pratnji Hrvoja Šimića ravnatelja Opće bolnice Našice i Josipa Mateka predsjednika Upravnog vijeća bolnice jučer su bili u posjetu odjelu ginekologije te darivali prvu rođenu bebu u 2018. godini. Sretna mama je Dijana Pleša koja je malog Mateja rodila u 8:45 sati, a ovo joj je drugo dijete.

Isto tako bili su u posjetu i odjelu pedijatrije te darivali djecu prigodnim poklonima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Doktorica Mira Bartolović s odjela ginekologije o broju poroda i stanju u rodilištu je između ostalog izjavila:

„Unazad nekoliko godina ne primijeti se nikakav značajniji niti porast niti pad broja poroda na našem odjelu. Tu smo stacionarni već godinama za razliku od ostalih rodilišta koja se žale na značajniji pad. Prošle godine smo imali 431 porod, 433 djece, bilo je dvije blizanačke trudnoće. To je jedan stabilan broj koji se ne mijenja već unazad desetak godina. Zadovoljni smo s time s obzirom na okolnosti koje se događaju posebno u Slavoniji na izvješća koja slušamo o iseljavanju mladih obitelji. Praktički cijeli taj problem broja poroda i nataliteta na području našeg grada i okolice mi ne primjećujemo te smo u prvom danu ove 2018. godine imali već tri poroda. U novi prostor ginekologije smo uselili prije nekoliko godina i to je jedan prekrasan prostor. Sve je novo, imamo novu opremu koju stalno obnavljamo, pa s razlogom vjerujemo kako su naši korisnici, prvenstveno rodilje zadovoljne. Rodilište ima status prijatelj djece i nastojimo ispoštovati sve zahtjeve koje takva rodilišta trebaju imati.”

Tradicionalno, kako je to uobičajeno i diljem lijepe naše, gradonačelnik Grada Našica posjećuje našičku bolnicu i odjele ginekologije i pedijatrije te daruje prvu rođenu bebu u Novoj godini. Tako je bilo i danas, te je gradonačelnik Josip Miletić uz darove mališanima i lijepe želje o ovoj novoj pronatalitetnoj mjeri izjavio.

"Danas smo posjetili Našičku bolnicu odjel ginekologije i pedijatrije i čestitali svim roditeljima na novorođenoj djeci. Moramo zahvaliti našoj bolnici, ravnatelju, predsjedniku upravnog vijeća na brizi i trudu koje čine da naša bolnica bude upravo takva kakva je i na to smo svi ponosni. Ovom prigodom darivali smo naše mališane koji su bili bolesni, ali i prvo rođeno dijete u Novoj godini. Isto tako ovim putem bih naglasio prvu stvar koju smo ispred Grada Našica napravili u sklopu pronatalitetne politike, a tiče se povećanja naknade za novorođeno dijete. Ona je do sada iznosila po svakom djetetu 1500 kuna, a od danas, što je prva odluka u 2018. godini, će iznositi 2500 kuna. Nadamo se da će to dodatno potaknuti obitelji na taj korak da postanu roditelji. Isto tako, naravno da ćemo i dalje osigurati što bolju i kvalitetniju budućnost naše djece ovakvim i sličnim odlukama. Želim svima Sretnu i uspješnu 2018. godinu.”

O darivanju prve bebe kao i o aktivnostima u bolnici nekoliko riječi rekao je i Hrvoje Šimić ravnatelj Opće Bolnice Našice.

"Početkom Nove 2018. godine nastavljaju se naše aktivnosti na svim odjelima Našičke bolnice. Naravno pridajemo pažnju onima koji su nekako najvažniji, našim najmanjima pa smo tako gradonačelnik, predsjednik Upravnog vijeća bolnice i ja kao ravnatelj bolnice obišli prvorođenu bebu u našoj bolnici. To je beba koja je rođena u 8 sati i 45 minuta na sami prvi siječanj. Na taj isti dan rođene su još dvije bebe i zbog toga nam je još više drago. Nakon što smo obišli bebe i njihove majke, čestitali našim djelatnicama i djelatnicima otišli smo do odijela pedijatrije gdje smo prigodno darivali bolesnu djecu koja su u prisutnosti njihovih roditelja na našem dječjem odjelu. Na taj način smo nastavili akciju koju smo započeli na sam Božić, a to je akcija „Medicinari velikog srca”. Još jednom zahvala studentima medicinskog fakulteta iz Zagreba na ovoj inicijativi i na prikupljenim darovima koje smo mi zajedno prigodom Božića i prigodom početka Nove godine podijelili. Važno je istaknuti da prošle godine, za razliku od drugih bolnica u drugim gradovima, u našičkoj bolnici nema pada broja novorođene djece u odnosu na prethodne godine. Nažalost, u ovim teškim vremenima u kojima se demografski nalazi naša država, vrijedno se pohvaliti s time da nema pada , a želja nam je u budućnosti stvoriti preduvjete i za porast broja novorođene djece."

Izvor: nasice.com

 


Izdvojeno

Reci što misliš!