Vijesti / Regija

John Smith: ''Please pay 50.000 euros.'' Đakovački službenik nasjeo na internet prevaru

John Smith: ''Please pay 50.000 euros.'' Đakovački službenik nasjeo na internet prevaru

Unatoč brojnim upozorenjima građanima kako Internetom često kruže mailovi takvog i sličnog sadržaja, jedan đakovački službenik u gradskoj upravi, prema pisanju 24 sata, nasjeo je i s računa grada prebacio 50 tisuća eura na račun izvjesnog Johna Smitha.

Sukus je to priče, koja zvuči pomalo nestvarno, a potvrdio ju je i đakovački gradonačelnik Marin Mandarić koji je protiv neimenovanog službenika iz odjela financija pokrenuo i stegovni postupak.

''Naš je službenik doveden u zabludu na način da je na temelju lažnog maila isplatio iznos koji ne možemo točno navesti zbog istrage. Utvrdili smo nedvojbenu pogrešku službenika koji je realizirao isplatu, a da prethodno nije obavio nužne provjere. Grad Đakovo oštećen je za taj iznos. Sve smo odmah prijavili policiji i državnom odvjetništvu te nam je rečeno da rade izvide i istražne radnje na međunarodnoj razini - rekao je gradonačelnik Mandarić. Dodaje kako ne zna hoće li im novac ikad biti vraćen," kaže gradonačelnik Mandarić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

VIDEO Sve više prijevara pri kupnji internetom: Europol objavio zlatna pravila kako ne ispasti glup

Naime, službenik grada dobio je mail s adrese u kojoj je naziv pošiljatelja naveden Marin Mandarić, ali je mail adresa bila lažna. On, misleći kako je pošiljatelj sam gradonačenik, bez provjere je odmah prebacio navedeni iznos s obzirom da je mail bio iznimno dobro sročen i bez gramatičkih pogrešaka na hrvatskom jeziku, a navedeno je kako  je “pružena usluga Gradu Đakovu” i uz to napisano ime John Smith, vjerojatno lažno, i inozemni bankovni račun koji je, kako je naknadno utvrđeno, s područja Velike Britanije.

PROČITAJTE Baranjac prevario 91 osobu preko internet oglasnika

"Da se dogodila prijevara, saznao sam navečer, kad mi je na mail stigla potvrda plaćanja koju mi je službenik poslao. Nisam imao pojma o čemu se radi, nazvao sam ga, sve smo pogledali, shvatili da se radi o obmani i odmah obavijestili policiju," dodaje gradonačelnik čiji je gradski proračun ionako siromašan, ostao bez gotovo pola milijuna kuna bitnih za funkcioniranje grada.

SiB.hr

  


Izdvojeno

Reci što misliš!