Vijesti / Regija

Belišćanin izrađivao lažne SMS poruke za Mamića

Belišćanin izrađivao lažne SMS poruke za Mamića

Franjo Varga (36) iz Belišća uhićen je u petak poslijepodne u svojem obiteljskom domu zbog osnovane sumnje da je izrađivao lažnu SMS korespondenciju i drugu dokumentaciju za potrebe sudskog postupka koji se na Županijskom sudu u Osijeku vodio protiv Zdravka i Zorana Mamića i drugih okrivljenika kojima se sudilo za izvlačenje 115,8 milijuna kuna iz Dinama. Određeno mu je mjesec dana istražnog zatvora.

Najzanimljivije je detalj da je Varga ranije radio u policiji - bio je informatičar u PU osječko-baranjskoj te da se protiv njega već vodi sudski postupak zbog krivotvorenja isprave, nevezano za Mamiće. Vjerojatno je zbog njega prije par godina i dobio otkaz u policiji, kada je podignuta optužnica u jednom drugom hrvatskom gradu.

Vargu USKOK konkretno tereti da je izradio lažnu SMS korespondenciju između bivšeg Glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i neimenovanog suca Županijskog suda u Osijeku koji je bio član sudskog vijeća koje je sudilo Mamiću i ostalima, a u kojoj je Cvitan navodno vršio pritisak na osječke suce kako bi donijeli osuđujuće presude za okrivljenike. Tu je korespondenciju Zdravko Mamić osobno prezentirao javnosti 4. lipnja ove godine, dva dana uoči izricanja nepravomoćne presude u Osijeku, tvrdeći kako je to eklatantan dokaz da mu se cijeli proces namješta i da mora biti osuđen. Mamić je tada izjavio da je na njegovu adresu u više navrata došla određena pošta.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Varga je na saslušanju priznao kaznena djela koja mu se stavljaju na teret, rekavši i kako je za to primio visoke novčane iznose, piše Jutarnji list. Rekao je i da se osobno sastajao s jednim od okrivljenika.

Ono što dodatno intrigira u ovom slučaju je dio iz USKOK-ova priopćenja u kojem se navodi da je “okrivljenik prije izrade pisanog otpravka osuđujuće presude protiv koje se može podnijeti žalba Vrhovnom sudu RH izradio novu lažnu korespondenciju o navodnom utjecaju na suce Vrhovnog suda RH koji bi odlučivali o žalbi okrivljenika kako bi je predao Z. M. s namjerom da je iskoristi u predstojećem žalbenom postupku, u čemu je spriječen dojavom da se nad njim provodi kriminalističko istraživanje”.

Iz ovoga je jasno kako USKOK raspolaže podacima da je Varga s jedne strane pripremao plasiranje novih krivotvorina za Mamića, ali i da je s druge strane imao svog čovjeka u policiji koji mu je dojavio da se obruč oko njega steže.

USKOK u priopćenju navodi da je Varga “radio” da za više osoba u kaznenim i drugim postupcima ishodi povoljne sudske odluke. Osim za Mamića, Varga je, sumnja se, navodno kreirao i lažnu SMS korespondenciju koja je svojedobno bila dostavljena Ivici Todoriću, bivšem predsjedniku Uprave koncerna Agrokor, koji ju je zaprimio kad je već bio u Londonu.

Izvor: Vijesti.hr
Foto: Petar Galebov/Pixell

   


Izdvojeno

Reci što misliš!