Vijesti / Regija

Sjećanje na dan kada je 1991. prvi put oslobođen dio okupiranog područja Baranje

Sjećanje na dan kada je 1991. prvi put oslobođen dio okupiranog područja Baranje

Polaganjem vijenaca kod križa na Biljskoj cesti danas, 18. prosinca 2018. godine, počelo je obilježavanje 27. godišnjice vojno-policijske akcije „Kopački rit“.

Pod pokroviteljstvom Općine Draž, obilježavanje su organizirali članovi Policijske udruge branitelja Baranje na čelu sa Slavkom Krajnovićem te u suradnji s drugim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata. Vijenac u počast stradalim hrvatskim braniteljima položio je i župan Ivan Anušić.

Program obilježavanja nastavljen je svetom misom u crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije te svečanom sjednicom u Domu kulture u Bilju.

PXL 181218 23041713

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Obilježavanje je posvećeno dvodnevnoj vojno-policijskoj akciji provedenoj sredinom prosinca 1991. godine, poznatoj i pod nazivom „Đavolja greda“, u kojoj su sudjelovali pripadnici 1. bojne 135. baranjske brigade, baranjske policije, izvidničke grupe Specijalne jedinice policije „Orao“, bojne „Frankopan“, Riječne ratne flotile i topništva 106. osječke brigade. Akcijom je spriječen pokušaj neprijateljskog spajanja okupiranih područja Baranje i istočne Slavonije te je oslobođeno područje između Bilja i Kopačeva i tako smanjena ugroza Osijeka. Bila je to prva ofanzivna akcija u kojoj su pripadnici Hrvatske vojske i policije oslobodili dio okupiranog područja Baranje. U akciju su poginula dva hrvatska branitelja, dok  je 12 ranjeno.

PXL 181218 23041720

VIDEO Skidamo prašinu: Vojno-redarstvena akcija ''Đavolja greda''

SiB.hr
FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL


Izdvojeno

Reci što misliš!