Vijesti / Regija

Dvorac Tikveš uskoro kreće u obnovu

Dvorac Tikveš uskoro kreće u obnovu

Sredstvima iz europskih fondova, za tri godine, do 2021., dvorac Tikveš trebao bi postati prezentacijsko-edukacijski centar dograđen iznutra i potpuno potpuno obnovljen izvana. Obnovljena bi trebala biti i kasnije izgrađena Ladanjska vila.

Riječ je o projektu vrijednom 51,6 milijuna kuna od čega je 43,8 milijuna bespovratno iz Europskog fonda za regionalni razvoj dok će ostatak biti osiguran iz nacionalnog proračuna. Cilj je projekta podizanje svijesti o vrijednosti prirodne baštine Kopačkog rita te razvoj i revitalizacija dvorca Tikveš. Prošle je godine Park prirode Kopački rit posjetilo gotovo 40 tisuća posjetitelja, četvrtina iz inozemstva, a cilj je da se održivom upravljanjem broj turista poveća.

"Možemo govoriti o dva projekta koja su povezana, obnova pristaništa i obnova dvorca Tikveš. Oba mjesta će biti polazišna, edukacijska točka za daljnje upoznavanje ovog bisera prirode!" - rekla je voditeljica projekta Vesna Hrvojević. Ravnatelj Javne ustanove Parka prirode Kopački rit Tomislav Bogdanović ističe kako bi dvorac trebao biti obnovljen do 2021. godine zajedno s Ladanjskom vilom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

FOTO PRIČA: Vlakićem po močvari i šumi Kopačkog rita

Dvorac će biti prezentacijsko-edukacijski centar u kojem će se posjetitelji moći upoznati s prirodnim značajkama Kopačkoga rita i važnosti njegova očuvanja. Realizacija projekta omogućit će zapošljavanje recepcionera, vodiča i edukatora te većeg broja čuvara prirode. Baranjski dvorac Tikveš izgradili su članovi Teschenske loze obitelji Habsburg u 19. stoljeću, a s dijelom edukacijeko-prezentacijskog programa upoznali su se učenici Osnovne škole Bilje.

Tekst: Radio Osijek
Foto: Davor Javorović/Pixell

   


Izdvojeno

Reci što misliš!