Vijesti

PORAŽAVAJUĆI REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Mentalno zdravlje u Hrvata alarmantno loše - od droge do pokušaja samoubojstva

Mentalno zdravlje u Hrvata alarmantno loše - od droge do pokušaja samoubojstva
Tomislav Miletic/PIXSELL

Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet u Zagrebu predstavio je rezultate istraživanja o stanju mentalnoga zdravlja mladih Hrvata - koriste alkohol i droge, depresivni su i žele se ubiti

Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet u Zagrebu proveo je istraživanje o čijim je rezultatima izvijestio i javnost. Podaci o mentalnom zdravlju mladih Hrvata pokazuju da je situacija alarmantna. 

Od 30 srednjoškolaca dvoje konzumira marihuanu jednom tjedno ili češće, a svaki treći pije jednom tjedno ili češće, svaki četvrti ispitanik ima jake simptome anksioznosti i stresa, a u razredu od 24 učenika, barem jedan izvještava o pokušaju samoubojstva!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

O podacima je izvijestila voditeljica projekta Miranda Novak te naglasila kako je važno razvijanje samosvijesti kod mladih, a ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak iskazala je potporu istraživanju i izrazila uvjerenje da će rezultati imati utjecaja ne samo na školski već i na druge društvene sustave.

Posebno je važno razvijanje samosvijesti, solidarnosti i suosjećanja među vršnjacima da sami uočavaju probleme i suočavaju se s njima, kazala je Novak, i podsjetila na uvođenje više međupredmetnih tema u kurikulumima kao što su: osobni i društveni razvoj, građanski i zdravstveni odgoj i dr.

Podaci iz analize 

Rezultati provedenoga istraživanja, a prenosi ih RTL.hr, pokazali su da je čak 39 posto mladih jednom ili češće u posljednjih mjesec dana vidjelo vršnjačko zlostavljanje, a 18 posto da su i sami doživjeli nasilje.

U posljednjih 30 dana 70 posto mladih je konzumiralo alkohol, mladići češće od djevojaka.

Marihuanu je 14,7 posto njih konzumiralo barem jednom u zadnjih 30 dana, a uzimaju i druga sredstava ovisnosti.

Petina ih je odlazila u sportske kladionice unatrag 3 mjeseca, a 12,4 posto igralo je loto.

U pogledu rizičnog seksualnog ponašanja, 23 posto mladih imalo je iskustvo oralnog spolnog odnosa, od kojih oko 20 posto i prije 14. godine.

Gotovo četvrtina ih je imala spolni odnos, a desetina od njih i prije 14. godine.

Oko 15 posto ih je barem jednom u životu ozbiljno razmišljalo o samoubojstvu, 9 posto je izradilo plan samoubojstva, a njih 4,4 posto izvještava da su pokušali počiniti samoubojstvo.

Blizu trećine ispitanih govori o ozbiljnim simptomima anksioznosti i oko petina njih kaže da ima ozbiljne simptome depresije i stresa.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!